Profesori în grevă, sursa: jurnal.md

Puterea i-a forțat pe greviști. Profesorii nu vor participa la acțiune de protest programată pentru 28 aprilie

 Profesorii nu vor mai participa la acțiunea de protest programată pentru ziua de 28 aprilie. Liderul Federației Sindicale a Educației şi Științei spune că profesorii mai întâi și-au amânat greva generală, de pe 28 aprilie pe 5 mai, ca într-un final să renunțe la ea. Dumitru Ivanov a invocat „multiplele presiuni exercitate de către reprezentanții puterii asupra colectivelor pedagogice”. 

Profesori în grevă, sursa: jurnal.md
Profesori în grevă, sursa: jurnal.md

  „Nu va fi deloc grevă, fiindcă puterea şi-a pus în funcție toată mașinăria şi forțat, i-a convins pe greviști”, a spus Dumitru Ivanov.

  Profesorii urmau să intre în grevă pe 28 aprilie, nemulțumiți de faptul că nu au obținut de la autorități creșterea salarială pe care au cerut-o. Guvernul a propus o majorare de 5% a lefurilor în sistemul de educație, de la 1 septembrie anul curent. Profesorii au revendicat însă lefuri mai mari cu 50%, apoi au căzut de acord și  cu o majorare de 30% de la 1 ianuarie anul curent.

   „Istoria mișcării sindicale din Moldova nu a cunoscut așa acțiune de protest în masă și care să dureze atât de mult. Din prima zi, guvernul s-a arătat dispus să înceapă discuțiile cu noi. Chiar după prima acțiune de protest, am fost invitați la Guvern. A fost creată o comisie mixtă și s-au început negocierile. Dar ele decurg foarte anevoios. Primele ședințe erau o pierdere de timp. Oficialii au încercat să ne convingă că statul nu are nimic împotrivă și recunoaște că ceea ce cerem sunt lucruri legale. Dar susțin că nu pot oferi o majorare mai mare de 5%. O să mergem până la capăt, chiar dacă riscăm într-o anumită măsură. Suntem dispuşi să continuăm acţiunile noastre ca să trezim guvernarea din amorțeală”, a declarat Ion Bulat, prim-vicepreședintele Federației Sindicale a Educației şi Științei.

La unele grădinițe, nu are cine să le facă mâncare micuților

  Ana Cimpoieşu, președinta Consiliului raional Hâncești al FSEȘ, a spus că volumul de muncă al cadrelor didactice este mare, dar salariile sunt mici. Situația în domeniul educației este foarte gravă. Din păcate, se va înțelege acest lucru atunci când vom avea specialiști agramați anume pentru că nu avea cine să le predea în școală anumite materii. „În sistemul educațional din raionul Hâncești sunt circa 3000 de angajați. Aceste patru luni de când au început protestele au ținut în tensiune întreaga societate. De ce s-a ajuns aici?

  La necesarul de 110 tineri specialiști în anul 2016, la Hâncești au venit doar șase. Necesarul de cadre a fost acoperit cu pensionari, care sunt circa 30% din numărul total. Numai într-o singură instituție, la gimnaziul-grădiniță din Cotul Morii, în vara anului trecut au plecat cinci cadre didactice din 17. Dacă, la necesarul de 1865 de cadre didactice din anul de studii 2017-2018, absolvesc facultățile 1000 de studenți, în școli se angajează, conform statisticii din ultimii ani, doar 300. Acum să vorbim de personalul nedidactic.
  Avem două instituții în orașul Hâncești (Liceul teoretic „Mihai Eminescu” și gimnaziul „Mihai Viteazul”) în care timp de două luni angajații nu au primit salariu fiindcă nu aveau contabil. La necesarul de 22 de asistentele medicale, unități aprobate în raionul Hâncești, 20 de posturi sunt vacante. Mă refer la grădinițe. Este vorba de sănătatea copiilor noștri. Și în școli e mare criză de asistente medicale. Ajutorii de educatori se angajează pentru o perioadă foarte mică. La volumul mare de lucru, sunt plătiți cu puțin peste 1000 de lei. Bucătarii, de regulă nu au pregătire specială. Prin sate se caută o femeie mai gospodină ca să facă mâncare copiilor. În satul Obileni, s-a deschis o fabrică de încălțăminte cu capital italian. Toate școlile și grădinițele din Lunca Prutului au rămas fără personal nedidactic”, a descris Ana Cimpoieșu situația din raionul Hâncești.

  Cadrele didactice au desfășurat până acum mai multe acțiuni de protest. Recent, Guvernul a decis să majoreze de la 1 mai salariile angajaților instituțiilor de învățământ preuniversitar, superior și postuniversitar, dar profesorii nu sunt mulțumiți de creșterea anunțată.

Natalia HADÂRCĂ