Frumuseţea cântecelor populare pascale, admirată în curtea bisericii

În ai treia zi a sfintelor sărbători de Paşti, conform unei bune tradiţii, în raionul Cimişlia s-a desfăşurat Festivalul cântecelor populare pascale.

Ansamblul folcloric de amatori „Cimişlianca” a avut o evoluare plină de succes
Ansamblul folcloric de amatori „Cimişlianca” a avut o evoluare plină de succes

Ca şi în ultimii ani, ediţia a cincea a acestei manifestări culturale deosebite a fost organizată în curtea Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din centrul orașului, după ce a primit binecuvântarea din partea preotului Nicolae Hristov, parohul sfântului lăcaş care a găzduit evenimentul în cauză.

Un cuvânt de felicitare a adresat participanţilor şi spectatorilor Stepan Golovatâi, şeful Secţiei cultură, tineret şi sport din cadrul Consiliului Raional Cimişlia.

Primii în scena constând dintr-un covor de iarbă verde şi-au făcut apariţia cele mai tinere talente – elevii clasei a patra de la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia, ei fiind urmaţi de către un colectiv de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor, dar şi de tânărul solist Cornel Popovici.

Cu aplauze a fost întâmpinată şi evoluarea celor 11 femei de vârstă pensionară, membre ale Ansamblului folcloric de amatori „Cimişlianca”, tot din centrul raional.

Apoi a venit rândul formaţiilor artistice deţinătoare ale titlului onorific „Model”. Cele opt colective – „Legenda” şi „Cimişarii” (ambele din Cimişlia), „Cununiţa” de la Selemet, „Spicuşor” din Mihailovca, „Ilincuţa” de la Batâr, „Datina” din Porumbrei, „Opincuţele” de la Satul Nou şi „Busuioc Moldovenesc” din Ialpujeni – au demonstrat un noian de perle artistice cu conţinut sacru, prin care au răscolit sufletele şi inimile celor prezenţi.

Surpriza festivalului s-a produs la finele acestuia, când o cutremurătoare melodie pascală a fost cântată de către părintele Nicolae Hristov.

La manifestarea de marţi, 18 aprilie curent, au asistat primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, şi preotul Nicolae Gârleanu, protopop al raionului Cimişlia, care au dat o înaltă apreciere numerelor artistice prezentate de către fiecare colectiv.

Ca răsplată pentru evoluarea cu succes, participanţilor la eveniment li s-au înmânat diplome din partea Consiliului Raional Cimişlia şi din partea Episcopiei de Cahul şi Comrat a Mitropoliei Moldovei, precum şi cadouri de preţ: icoane cu chipul Maicii Domnului având înscrise pe ele rugăciunea „Binecuvântarea casei”.