Expoziţia „Drepţi între popoare”, vernisată la Comrat

Timp de o săptămână, în perioada 13-20 aprilie curent, în aula Universităţii de Stat din municipiul Comrat a fost vernisată expoziţia „Drepţi între popoare”, consacrată memoriei victimelor Holocaustului.

expozitieComrat

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a inaugurat joi, 13 aprilie curent, expoziţia „Drepţi între popoare”.

La eveniment au rostit discursuri viceguvernatoarea Unităţii teritorial-autonome Găgăuzia, Olesea Tanasoglo, Julie Stufft, șef adjunct al Misiunii diplomatice a SUA în ţara noastră, rectorul Universităţii de Stat din Comrat, Serghei Zaharia, primarul municiului Comrat, Serghei Anastasov, directorul Centrului Cultural Evreiesc „Kedem”, Stella Harmelina.

Manifestarea a reunit reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, ai corpului profesoral şi studenţi.

În cadrul alocuţiunii, ambasadorul Daniel Ioniţă a trecut în revistă principalele realizări ale mandatului Preşedinţiei române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), încheiat la 7 martie 2017, precum şi priorităţile acesteia: colaborarea cu mass-media pentru promovarea cunoaşterii Holocaustului, dar şi pentru combaterea negării Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării şi xenofobiei; consolidarea educaţiei în domeniul Holocaustului în statele membre şi observatoare ale organizaţiei, cum este, de altfel, şi Republica Moldova, promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului etc.

Participanţii la eveniment au menţionat că amintirea despre cele şase milioane de evrei-victime al nazismului este întruchipată în memoriale şi muzee în multe ţări ale lumii. Expoziţia de la Comrat vine să mai amintească o dată despre soarta tragică a evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Materialele expuse elucidează nu numai destinele oamenilor care au avut de suferit de pe urma genocidului, dar povestesc şi de spre persoanele care, cu riscul propriilor vieţi, au salvat evrei de la moarte, printre ele fiind şi Regina-mamă, Elena.

Oratorii au atras atenţia asupra faptului că data de 27 ianuarie este recunoscută drept Zi a memoriei victimelor Holocaustului. Aceasta este nu numai o mărturie a respectului faţă de cei care au avut de suferit şi faţă de cei care au rămas în viaţă, ci şi o chemare la acţiuni în vederea neadmiterii unor asemenea tragedii. Ziua memoriei oferă posibilitate statelor lumii să elaboreze programe de instruire şi educaţie, care să nu permită repetarea lor în viitor.

Xenofobia, ura unuia faţă de altul trebuie, indiscutabil, să fie înlocuite cu alte cuvinte: stimă faţă de omul din preajma ta, toleranţă, atitudine împăciuitoare faţă de părerea altcuiva, a declarat Serghei Zaharia, rectorul Universităţii de Stat din Comrat. Anume asemenea calităţi trebuie să altoim generaţiei tinere”.

Julie Stufft și-a exprimat speranţa că expoziţia în cauză va ajuta vizitatorii ei să înţeleagă mai bine istoria acestui minunat popor şi să tragă concluziile necesare.

Fiind împreună, acţionând în comun, noi putem garanta că astfel de evenimente tragice niciodată nu vor mai avea loc”, a concluzionat diplomata americană.

Maia TRANDAFILOVA,

studentă la jurnalism, Universitatea de Stat din Comrat