consiliu raional, cimișlia, cultură, ședință, discuții

Campania ”Cultura contează!”: ”Casele de cultură trebuie reformate”

  Asociația Presei Independente (API) continuă discuțiile despre importanța culturii, desfășurând o nouă masă rotundă privind rolul și importanța activităților culturale în dezvoltarea localităţilor. De această dată, discuțiile au avut loc în orașul Cimișlia cu angajați ai bibliotecilor, muzeelor, căminelor culturale, grupurilor artistice din satele raionului. Anterior, o masă rotundă similară a avut loc la Ungheni. Activitatea face parte din Campania ”Cultura Contează!”, desfășurată de API, prin intermediul programului „Cultura și Creativitatea”, finanțat de Uniunea Europeană. Participanții au povestit despre activitățile culturale cu care se mândresc, dar și problemele cu care se confruntă în derularea activităților. Totodată, aceștia au aflat despre posibilitățile de instruire on-line oferită de Programul sus-menționat.

  ”Avem multe activităţi, dar și multe dificultăţi, în special financiare, care ne împiedică să facem mai mult. Cel mai greu este iarna când nu avem cu ce încălzi casele de cultură și bibliotecile. Dar, mă bucur că avem astăzi ocazia să ne adunăm și să discutăm împreună problemele și posibilitățile noastre”, a precizat Iurie Răileanu, vicepreședintele raionului Cimișlia. 

consiliu raional, cimișlia, cultură, ședință, discuții
Secvență din cadrul dezbaterilor

  ”Vrem să facem mai mult. Avem idei de activităţi, dar cadrul legal ne constrânge. Pentru a transforma cultura într-o industrie creativă și, mai ales, profitabilă, trebuie să trecem din spaţiul public în cel privat. Un ONG, la fel, nu poate genera profit pentru că nu are dreptul să comercializeze. Iar afacerile în Republica Moldova nu merg atât de ușor. Cum îţi deschizi o afacere care merge bine, apar tot felul de obstacole”, consideră Radu Corlăteanu, angajatul Casei de Cultură din Cimișlia.

  ”Uneori vrei să te implici mai mult, dar nici nu ești motivat, sau avem lipsuri, sau impedimente legale, care ar trebui înlăturate. De exemplu, bani pentru vestimentaţie specială necesară pentru concerte sau alte activităţi nu avem. Dacă încercăm să aducem ceva de acasă sau să cumpărăm din banii noștri, trebuie să trecem totul la evidenţa primăriei, altfel, riscăm amendă”, povestește Nina Burduh, locuitoare a satului Gura Galbenei.

  ”Schimbări sunt, dar se produc încet. Poate că oamenii vor altceva, poate că și noi deja suntem în vârstă și este nevoie de oameni tineri în locul nostru. De sărbătoarea bibliotecii, m-am inspirat de la ”noaptea muzeelor” și am organizat și eu ”noaptea bibliotecii”. Nu mă așteptam să vină așa multă lume. Spre seară era biblioteca plină și oamenii nu vroiau să plece acasă”, spune Elena Goncearenco, bibliotecară în satul Cenac, Cimișlia.

  ”Noi, la Selemet, am organizat un festival al filmelor în aer liber. Cu banii din vânzarea biletelor și al floricelelor de porumb am reușit să amenajăm o bancă în parcul din sat. Şi oamenii s-au bucurat de ceva inedit în localitate și noi am reușit să facem frumos”, își împărtășește realizările Maria Prodius, directoarea căminului cultural din Selemet.

  În urma discuțiilor, participanții au concluzionat că oamenii vor ceva nou și soluția pentru a îmbunătățirea situației în domeniul culturii ar fi parteneriatele care le-ar permite să atragă finanțări străine. ”Nu-i nimic greu să scrii un proiect, problema cea mai mare e scrierea bugetului și să găsești parteneri cu care să implementezi activităţile propuse. E nevoie de o echipă de 2-5 oameni care să scrie proiectul, să caute parteneri. Cultura nu înseamnă doar casa de cultură. Din creativitate poţi crea o industrie. Avem dar n-o valorificăm. În RM industria creativă este în fază embrionară. Avem Orhei și Soroca unde se valorifică turismul, în rest el nu există, este slab dezvoltat, încercăm să mai creăm o zonă de interes turistic la sud, în zona Luncii Prutului.
Îndemnăm casele de cultură, centrele meșteșugărești să încheie parteneriat cu ONG pentru a putea aplica la diverse proiecte pentru că noi ca instituţii publice nu avem acest drept. Și cu salariile noastre nici nu suntem motivaţi să generăm și să implementăm idei. Ţara nu se gândește la noi și la cultura noastră. Autorităţile centrale nu ne ascultă. Poate schimbăm statutul Ministerului denumindu-l Ministerul Culturii și Industriilor Creative? Europenii se gândesc la noi, ne ajută, dar ar trebui și statul să se gândească la noi, să ne motiveze. Și-apoi, majoritatea lucrătorilor culturali sunt în vârstă. Iar acolo nu se întâmplă decât cântece și dansuri. Avem nevoie de idei noi, de o schimbare. Casele de cultură ar trebui reformate în centre culturale raionale
”, consideră Iulia Cojocaru, specialistă superioară în cadrul Secției cultură, tineret și sport din cadrul Consiliului Raional Cimișlia.

  Participanții au aflat despre posibilitatea de a urma gratuit, on-line, cursuri utile, cum ar fi cele de scriere a proiectelor, de advocacy, de atragere a fondurilor etc., necesare în desfășurarea activităților culturale. Acestea pot fi accesate pe pagina Programului ”Cultură și Creativitate”, care are drept scop informarea despre rolul și importanța industriilor culturale creative (arhitectură şi regenerare urbană, artă şi design, artele spectacolului, film şi video, fotografie, inventica industrială şi inteligenţa artificială, mass-media, modă şi design vestimentar, meşteşuguri tradiţionale, monumente şi turism cultural, muzică, publicitate, software şi jocuri video interactive, tipărituri şi legătorie, web design). Cu venituri de 535,9 mlrd euro, industriile culturale și creative  contribuie la 4,2% din PIB-ul Europei. Acest sector este al treilea cel mai mare angajator, după sectorul construcţiilor și cel al activităţilor de alimentație publică, cum ar fi barurile și restaurantele.


Acest eveniment a avut loc în cadrul campaniei ”Cultura Contează!”, desfășurată de API în cadrul Programului de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic, implementat de un consorţiu condus de Consiliul Britanic, în parteneriat cu Fundaţia Soros-Moldova, Centrul Naţional pentru Cultură din Polonia și Goethe-Institut.