Departament de Medicină Urgentă de ultimă generaţie la Cahul

  Săptămâna aceasta, Spitalul Raional Cahul a pus, practic, ultima piatră în temelia unui departament de medicină urgentă ultramodern. Circa cinci ani, administraţia spitalului a muncit intens la reabilitarea şi reorganizarea acestui departament de o importanţă vitală. Astfel, la 4 aprilie, a fost inaugurată o sală de operaţii dotată cu utilaj performant. Suportul financiar a venit din partea Fundaţiei elveţiene Repemol, de la Asociaţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), şi de la Consiliul Raional Cahul.

medicina urgenta

  Oleg Crăciun, viceministru al Sănătăţii, a declarat că Fundaţia elveţiană Repemol a venit cu contribuţia financiară de 13 milioane de lei pentru echipament şi pentru instruirea personalului medical. Astfel, medicii de la Cahul au beneficiat de instruiri atât în ţară, cât şi peste hotare, cum ar fi România, Franţa şi Germania.

  „Este o schimbare funcțională, o axare a medicinei pe pacient – pacientul să fie pe primul plan, să beneficieze de toată asistența medicală necesară. Pentru noi era clar că toate serviciile, asistența medicală de urgență trebuie să fie amplasate la un singur nivel și la parterul blocului chirurgical”, a mai spus Oleg Crăciun.

  „Sala de operații urgente dispune de o masă de operații nouă, un aparat endoscopic pentru intervenții chirurgicale, aparataj pentru sterilizare, dar și altele. Astfel, după finalizarea intervenției chirurgicale, pacientul poate fi transferat direct în secția reanimare”, a declarat medicul șef al Spitalului raional Cahul, Anatol Malcov.

  Şi Ion Groza, preşedintele raionului Cahul, a adus mulţumiri partenerilor pentru suportul financiar oferit: „Mulţumim tuturor celor care au contribuit la faptul ca astăzi în sudul ţării să avem servicii medicale de calitate pentru toţi locuitorii raionului Cahul”.

 În aprilie 2013, a fost inaugurat Departamentul Medicină de Urgenţă din cadrul Spitalului Raional Cahul, care prestează servicii de urgență pentru populația din regiunea de sud a țării. Deși a fost deschis mai târziu decât celelalte departamente, atât experții internaționali, cât și responsabilii din țară, au apreciat mult calitatea lucrărilor care s-au făcut la Cahul.

  „Mă bucur mult că Guvernul german a oferit suport financiar pentru acest sector foarte important, deoarece sănătatea este cel mai de preţ lucru pe care îl avem. Totodată, spitalul nu e doar locul în care venim să tratăm o boală, ci şi locul unde o putem preveni, a conchis Ulrich Kleppmann, şeful Departamentului cooperare şi dezvoltare economică din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova.

Uneori, câteva minute pot fi decisive în salvarea unei vieți

  „Știm cu toții că în urgență timpul este hotărâtor în salvarea unei vieți. Faptul că aici există terapie intensivă și bloc operator reprezintă un atu foarte important anume din această perspectivă. Departamentul Medicină Urgentă este construit în așa fel încât toată asistența medicală urgentă poate fi acordată aici, pe loc, fără a obliga pacientul să aștepte”, a declarat Tatiana Buzdugan, coordonatoarea proiectului.

  Pentru renovarea spațiilor unde este amplasat departamentul, administrația spitalului a obținut 1 milion de lei din fondurile de dezvoltare ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, iar Consiliul Raional Cahul a acordat 2,2 milioane de lei.

  Având în vedere raționamente de funcționalitate, rentabilitate și populația în sudul țării, la Cahul a fost creată o unitate de urgență mixtă, care oferă servicii atât copiilor, cât și adulților. Acest lucru însă nu a afectat calitatea serviciilor prestate de departament copiilor. Departamentul Medicină Urgentă Cahul are saloane distincte de examinare pentru adulți și pentru copii, precum și medici de asistență urgență, unii specializați în urgențe pediatrice, alții în urgențe la adulți.

  Departamentul Medicină Urgentă a Spitalului raional Cahul a fost inaugurat pe 24 aprilie 2013. Anual, acesta prestează asistenţă medicală de urgenţă pentru peste 22 mii de pacienţi, din care aproximativ 60% din cazuri sunt rezolvate la nivel DMU şi numai 40 la sută dintre pacienţi necesită prelungirea tratamentului în condiţii de staţionar.