Concert extraordinar la Cahul cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Unirea României cu Basarabia

Cu prilejul celebrării a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, publicul cahulean a avut prilejul de a asista la un concert extraordinar susţinut de Mihai Mărgineanu şi trupa sa. Evenimentul a fost organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni”, în parteneriat cu primăria orașului Cahul, Consulatul General al României la Cahul și Casa de cultură a studenților din Galați.

cahulunire

Oficialităţile de la Cahul au adresat cuvinte de felicitare cu prilejul aniversării Unirii cu Țara-mamă.

Această zi este o sărbătoare de suflet şi dacă nu vom cunoaşte trecutul nostru nu avem nici viitor. Aceasta este o filă a istoriei noastre comune pe care trebuie să o cunoaștem și să ne-o asumăm. Dacă e să privim la tot ce se întâmplă acum în jurul nostru, putem spune că poporul român este lângă noi nu doar în vorbe, dar şi în fapte”, a spus Ion Groza, preşedintele raionului Cahul.

Doresc să adresez mulţumiri deosebite Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de pretutindeni” de la Bucureşti, care de fiecare dată ne este alături în organizarea unor acţiuni pe care noi le desfăşurăm aici, la Cahul, şi pentru acest frumos eveniment consacrat celor 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara”, a precizat Anca Corfu, Consul General al României la Cahul.

Cei care cunosc mai detaliat istoria, ştiu ce a fost în 1918. A fost o situaţie care a marcat poporul român şi nu numai, timp de 99 de ani. Dar eu cred că avem o datorie, noi, cei care suntem astăzi conducători la nivel local, la nivel de ţară. În primul rând, trebuie să promovăm în rândul cetăţenilor noştri ce a fost în 1918, în primul rând, importanţa Marii Uniri. Vreau să spun că noi avem o datorie, de a ne păstra identitatea noastră română, limba, istoria. Și, desigur, dacă vom acţiona, vom face cât mai multe lucruri la nivel local şi naţional, vom putea să construim într-adevăr această unitate, pas cu pas, aşa cum ne dorim”, a spus Nicolae Dandiş, primarul oraşului Cahul.

Mihai Mărgineanu este un cântăreț și compozitor român de muzică folk și pop rock. Muzica sa este inspirată din folclorul urban. Unele piese sunt preluări ale unor cântece vechi românești, iar altele sunt creații proprii. Mai nou, e și actor de film, jucând excepțional în serialul „Las Fierbinți”.

Proiectul are drept scop promovarea identității naționale și a valorilor culturale comune ambelor maluri ale Prutului, cu accent pe tânăra generație, care, prin educație și cultură, își poate păstra identitatea națională, istoria și valorile spirituale românești. De asemenea, reprezintă și un prilej de aducere în actualitate a evenimentelor care au marcat Unirea Basarabiei cu România. Parlamentul de la București a decis recent ca ziua de 27 martie să fie declarată sărbătoare națională.

La 27 martie se mai serbează şi Ziua Mondială a Teatrului, prilej cu care Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni” i-a decernat o diplomă de excelență lui Gheorghe Mândru, directorul Teatrului Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul pentru întreaga sa activitate în slujba promovării valorilor culturale românești în stânga Prutului.