Cantemir, jubileu, Oaspeți, autorități

Nici tânăr, nici bătrân: raionul Cantemir la 40 de ani

  Raionul Cantemir este un raion relativ tânăr din sudul Republicii Moldova. În anul curent, la 25 martie, acesta a împlinit 40 de ani de la fondare. Unitatea teritorial– administrativă poartă numele domnitorului Dimitrie Cantemir şi  a fost constituit prin Hotărârea Sovietului Suprem al RSSM la 25 martie 1977.

  Denumirea centrului raional a fost, de fapt, conferită în anul 1973, în legătură cu jubileul de 300 de ani de la naşterea marelui cărturar, dominator şi scriitor, Dimitrie Cantemir. Bustul acestuia a fost instalat la 27 august 2016, în Piaţa Independenţei din faţa clădirii Consiliului Raional Cantemir, cu ocazia a 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova. 

Cantemir, jubileu, Oaspeți, autorități
Secvență de la eveniment.

  La sărbătoare au participat locuitorii raionului, oaspeţi din raioanele vecine Cahul şi Leova, ministra Culturii, Monica Babuc, precum şi oaspeţi din România (județele Vaslui și Bacău).

  Preşedintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, a rostit un cuvânt de felicitare, făcând în acelaşi timp şi o retrospectivă a căii parcurse și a succeselor înregistrate pe durata celor 40 de ani: „Stimaţi locuitori ai raionului Cantemir! Doresc să-mi exprim respectul şi recunoştinţa pentru faptul că sunteţi astăzi cu noi, când raionul nostru consemnează o frumoasă aniversare. Iată-ne ajunşi la o vârstă onorabilă, de patru decenii de la fondarea unităţii teritorial-administrative, şi avem tot dreptul să ne mândrim cu acest fapt. Avem datoria civică de a lăsa urmaşilor cele mai importante şi relevante  momente din viaţa şi activitatea locuitorilor acestui raion”.

  Totodată, el a menţionat că actuala conducere a raionului şi-a trasat nişte obiective majore în domeniile social-economic şi cultural. Se aprofundează relaţiile transfrontaliere în cadrul euroregiunii „Dunărea de Jos”, colaborarea cu judeţul Vaslui, în cadrul Regiunii de Dezvoltare Sud, şi cu alte structuri.

  „Intenţionăm să realizăm noi proiecte, cum ar fi reprofilarea podului de cale ferată Cantemir-Fălciu, care ne va deschide calea spre Uniunea Europeană, amenajarea zonei de agreement din lunca Prutului, ce poate deveni o zonă turistică atractivă, Incubatorul de Afaceri, care va deschide noi locuri de muncă, va stimula dezvoltarea antreprenoriatului, ceea ce, în ultimă instanţă, va îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei raionului. Sunt sigur că raionul nostru are perspective reale de a deveni o unitate administrativ-teritorială de prestigiu din sudul ţării”, a mai adăugat Andrei Ciobanu.

  Cuvinte de felicitare au adresat şi preşedinţii raioanelor vecine:

  „Stimaţi cantemireni, cu prilejul aniversării a 40 de ani de la constituirea raionului Cantemir, Consiliul Raional Leova vă transmite sincere felicitări şi urări de bine, dorindu-vă continuă dezvoltare, întru prosperarea cetăţenilor. Fie ca această aniversare să fie pentru fiecare dintre dvs. încă un motiv de a fi mai buni, mai receptivi, mai dornici de a contribui la viaţa din comunitate, pentru ca în final să ajungă să fie mândri de locul cu numele de „acasă”. Vă doresc ca fiecare locuitor în parte, prin faptele sale, să contribuie la crearea unui viitor mai bun pentru generaţiile care vin”, a menţionat Ion Gudumac, preşedintele raionului Leova.

  Şi Ion Groza, preşedintele raionului Cahul a adresat felicitări cordiale pentru locuitorii raionului:

„Aniversarea a 40 de ani este o frumoasă ocazie de a veni cu sincere şi cordiale felicitări pentru locuitorii raionului Cantemir, care au fost şi rămân buni prieteni ai cahulenilor. Cu acest prilej, venim cu urări de bine şi sănătate, noi realizări, vă dorim noi performanţe, să fiţi mereu avizi de noi izbânzi întru binele comunităţii, de dorinţa de a fi mereu la înălţime. Să purtaţi cu destoinicie numele marelui cărturar al vremii, Dimitrie Cantemir!”

  Ministra Culturii, Monica Babuc, a punctat că raionul Cahul a dăruit talente incontestabile pentru cultura Republicii Moldova, nume sonore, precum Nicolae Sulac, extraordinarul rapsod al muzicii populare,  Valeriu Hanganu – un trompetist extraordinar, care şi acum este legenda muzicii populare de la noi, Nelly Ciobanu, care a dus faima cântecului nostru departe de hotarele ţării, reuşind performanţe extraordinare, inclusiv la Eurovision.

  „Eu am fost mereu marcată de o fiinţă extraordinară din raionul Dvs., pe care o cunoaşteţi simplu ca mătuşa Nătăluţa de la Ciobalaccia, care, la vârsta ei de 75 de ani, este  omniprezentă la toate evenimentele de cultură naţională la Chişinău, fie că e vorba de ziua naţională a portului național sau de alte sărbători, ştiu mereu că mă aşteaptă cu o bucăţică de plăcintă făcută chiar de ea. În general, sudul a dat Republicii Moldova mari exemple de spiritualitate, iar viaţa omului, precum şi viaţa ţării, începe de aici, de la spirit, de la suflet. Dvs. sunteţi păstrători ai tradiţiei noastre naţionale, păstraţi-le în continuare, fiindcă avem nevoie de ele. Încă 40 şi 140 de ani înainte, trebuie să daţi acestui popor nume şi spirite, după care să ne ghidăm”, a conchis Monica Babuc.

Sorina REMENTOVA