rinichi, dureri de spate

Ziua Mondială a Rinichiului: un stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși  

  În anul 2017, Ziua Mondială a Rinichiului a fost consemnată la 9 martie, cu genericul „Boala renală şi obezitatea. Stil de viaţă sănătos pentru rinichi sănătoşi”. Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Societatea Internaţională de Nefrologie au intenţionat să informeze populaţia despre legătura directă dintre obezitate şi afectarea rinichilor.

  Obezitatea este o epidemie în ascensiune la nivel mondial, fiind unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru boala renală cronică, precum şi pentru nefrolitiază şi cancer renal. 

rinichi, dureri de spate
imagine simbol.

  Unele estimări recente ale OMS demonstrează că la nivel mondial:

 • În anul 2014, mai mult de 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta de peste 18 ani erau supraponderali.Dintre aceştia, peste 600 de milioane de oameni erau obezi.
 • Per total, aproximativ 13% din populaţia lumii adulte (11% dintre bărbaţi şi 15% dintre femei) erau obezi în acel an.
 • În Republica Moldova, în anul 2013, conform studiului STEPS, circa 65% din populaţie (de vârsta 18-69 de ani) consumă mai puţin de cinci porţii de fructe şi/sau legume, consumul mediu fiind de două porţii/zi şi, ca rezultat, 56% din populaţie este supraponderală, atât bărbaţii, cât şi femeile, iar 23% de persoane sunt obeze, dintre care 18% sunt bărbaţi şi 28,5% – femei.

  Obezitatea este definită ca o acumulare anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea. Pentru adulţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte excesul de greutate şi obezitatea, după cum urmează:

 • excesul de greutate este un Indice al masei corporale mai mare sau egal cu 25;
 • obezitatea este un Indice al masei corporale mai mare sau egal cu 30.

  Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea bolii renale. La persoanele afectate de obezitate, rinichii funcționează mai greu, filtrează mai mult sânge decât în mod normal (hiperfiltrare) pentru a răspunde cerinţelor metabolice ale greutăţii corporale crescute. Creşterea funcţiei poate deteriora rinichii şi sporeşte riscul de a dezvolta boala cronică a acestora.

  Leziunea renală acută este o afecţiune gravă, care se dezvoltă dintr-odată, de multe ori durează o perioadă scurtă de timp şi ar putea să dispară complet odată ce cauza principală a fost tratată, dar poate avea, de asemenea, consecinţe pe termen lung cu probleme de-a lungul vieţii. Leziunea renală acută apare mai frecvent la persoanele obeze. Principalii factori de risc comuni ai apariţiei şi asocierii dintre boala cronică de rinichi, diabet şi bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viaţă şi condiţiile social-economice, vârsta, fondul genetic.

  Infecţiunea renală cronică (IRC) este o boală non-transmisibilă, care afectează una din 10 persoane din întreaga lume. Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică în întreaga lume. Peste 50 de milioane de persoane au această afecţiune, iar dintre acestea peste un milion primesc tratament de substituţie a funcţiei renale. Boala renală cronică se dezvoltă la orice vârstă şi diferite condiţii pot favoriza dezvoltarea ei. În unele ţări, bolile de rinichi sunt printre cele mai frecvente cauze de deces.

  Modalităţi de  reducere a riscului de a dezvolta bolile de rinichi:

 • – menţinerea greutăţii corporale normale;

  monitorizarea tensiunii arteriale;

 • monitorizarea regulată a nivelului zahărului din sânge;
 • alimentarea sănătoasă şi menţinerea greutăţii sub control;
 • menţinerea unui echilibru de lichide sănătos;
 • abandonarea fumatului; nu luaţi pastile în mod regulat;
 • verificaţi funcţia renală dacă aveţi unul sau mai mulţi dintre factorii de risc (diabet zaharat, hipertensiune, obezitate, unul dintre părinţi sau alţi membri ai familiei suferă de boli de rinichi).