copii, elevi, gală, premii, concurs,

Elevi din sudul țării, premiați în cadrul unui concurs național

  Mai mulți elevi de la șapte instituții de învățământ din sudul țării au participat la prima ediție a Galei de premiere a câștigătorilor Concursului național pentru elevi cu genericul „Limba noastră-i o comoară”, organizat de către Ministerul Educației din Republica Moldova în colaborare cu Ambasada României la Chișinău.

  La competiție au participat peste 1000 de elevi ai claselor V–XII de la instituții de învățământ preuniversitar cu predare în limba română, precum și cu predare în limbile minorităților naționale. Elevii au pregătit filmulețe originale, care includ secvenţe de la diverse activităţi curriculare și extracurriculare, interviuri, prezentări de proiecte individuale și de grup, ilustrând practici de cultivare a comunicării corecte în şcoală și în comunitate, situaţii de implicare cu scopul de a promova cultura comunicării.

copii, elevi, gală, premii, concurs,
Elevi premiați în cadrul galei de premiere a câștigătorilor Concursului național.

  Pentru marele premiu, la etapa națională au concurat 50 de filmulețe, care au fost apreciate de către un grup de experți în domeniul filologiei și literaturii. Evaluarea s-a desfăşurat pe două niveluri de vârstă şi de pregătire: clasele V–VIII și clasele IX–XII.

  Filmulețele au fost apreciate în baza mai multor criterii, precum: titlul, prezentarea aspectelor de cultivare a comunicării corecte, valoarea estetică, educativă și instructivă a produsului, precum și originalitatea viziunii.

  Premiul de gradul III a fost ridicat de grupul de eleve Morari Cristina, Pîslaru Corina, Buza Dina și Chetroșan Violeta, de la Liceul „Ștefan Vodă” din orașul cu același nume. Filmulețul intitulat „În aceeași limbă” le-a asigurat elevelor și profesoarelor acestora un loc premiant.

Limba care ne unește

  Un alt loc de frunte a fost cucerit de grupul de elevi de la Gimnaziul „Delta” din satul Tartaul, raionul Cantemir. Lucrarea „Limba noastră – comoara sufletelor noastre”, a fost apreciată de către juriu, fiind premiată cu diploma de gradul III.

  Cebotari Esenia și Paslari Rima, eleve la Gimnaziul „Olimpii Panov” din orașul Taraclia, s-au ales cu o mențiune. De același premiu au beneficiat grupul de elevi de la Gimnaziul-grădiniță „Serghei Rahmaninov” din orașul Cahul, care au cucerit juriul cu lucrarea „Limba noastră-i o comoară”.

  Prezent la eveniment, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță,  și-a exprimat speranța că acest concurs va fi organizat și în anii următori:

  „Operăm în cadrul aceleiași comunități spirituale, comunități de limbă, de istorie, de tradiții. Îi felicit pe învingători – tineri merituoși, care vor reuși să aibă grijă cum se cuvine de destinele țării. Procesul de integrare europeană nu poate fi dus la bun sfârșit fără a avea o resursă umană valoroasă. Dascălii sunt modelatori de caractere, iar resursa umană începe să strălucească cu cât este mai șlefuită prin educație”.

  Oficialul a înmânat premiile câștigătorilor concursului. Un premiu special pentru „Responsabilitate lingvistică” i-a fost înmânat grupului de elevi de la Liceul „Valentin Moșkov” din orașul Ceadâr-Lunga.

  Corina Oprea, elevă la Liceul „Mihai Viteazul” din orașul Leova, s-a ales cu un premiu special pentru „Implicare Civică”, iar creația „Limba română e patria mea” a grupului de elevi de la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Hâncești s-a ales cu un premiu special pentru „Valoarea educativă a conținuturilor”.

  Elevii învingători și profesorii acestora au primit dicționare, seturi de carte, diplome și premii bănești.

  Concursul „Limba noastră-i o comoară” este inițiat de Ministerul Educației și face parte din acțiunile întreprinse în vederea realizării Programului Naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii române în instituţiile de învăţământ general cu instruire în limbile minorităţilor naţionale pentru anii 2016-2020.

  Totodată, în acest an, se împlinesc 100 de ani de la publicarea poemului „Limba noastră” de Alexei Mateevici, devenit, în 1995, imn oficial al Republicii Moldova.

Daniel ARAMĂ