CALM: Arestarea primarului de Basarabeasca este nejustificată

  Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cere eliberarea din arest a primarului de Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, reţinut pe 17 martie curent sub învinuirea de neglijență în serviciu. Edilul este acuzat că nu a luat măsuri de prevenire şi curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei minore de către tatăl acesteia. Membrii CALM se declară indignați de acțiunile organelor de drept, pe care le consideră nejustificate și le califică ca exces de putere. Ei spun că primarul nu trebuia reținut pentru că nu prezintă pericol social și nu are antecedente penale sau administrative.

calm

  Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a spus că acțiunile organelor judiciare soldate cu arestul primarului de Basarabeasca, reprezintă consecințele unui control administrativ excesiv asupra Autorităților Publice Locale din partea organelor statului şi a unui principiu de neglijare sistemică a principiilor autonomiei locale. La fel, autorităţilor locale li se impun prin diverse acte normative obligații şi responsabilități fără acoperire financiară şi fără instrumente necesare de realizare.

  „Amintim tuturor că în realitate, conform Legii descentralizării administrative, autoritățile publice locale de nivelul unu nu deţin compteneţe proprii în domeniul protecţiei şi asistenţei sociale. Sunt lipsite de resurse şi instrumente efective de a se implica în soluţionarea unor astfel de cazuri. În special, ele nu dispun nici de finanţări necesare, iar asistenţii sociali sau Poliţia nu sunt în subordinea primarului. Prin urmare, în cazul dat nu putea fi vorba despre invocarea neglijenței în acţiunile primarului”, a spus directorul executiv CALM.

  Potrivit lui Viorel Furdui, prevederile legale privind abuzul de serviciu, depășirea de atribuții şi neglijență, în contextul actual politic, reprezintă un instrument de presiune asupra persoanelor de demnitate publică şi a funcţionarilor din cadrul administraţiei publice centrale şi locale. În acest context, CALM îşi rezervă dreptul de a organiza proteste paşnice în cazul în care presiunile din partea organelor de control vor continua, iar primarii şi alte autorități locale vor fi tratate cu umilință şi desconsiderare.

  Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, primarul de Selemet, a spus că autoritățile publice locale se confruntă cu foarte multe probleme din lipsă de finanțare. Autoritățile locale îşi doresc o lege prin care să se acorde imunitate primarilor, la fel ca şi deputaților din Parlament, pentru că altfel, prin acţiuni de intimidare a primarilor, există pericolul că edili vor renunţa la mandate.