Noul preşedinte al raionului Căuşeni este Nicolae Gorban

Raionul Căușeni are un nou preşedinte. Este vorba de Nicolae Gorban, liderul Organizaţiei teritoriale din localitate a Partidului Democrat din Moldova, care anterior a ocupat funcţia de consilier raional.

consiliul causeni

Potrivit Studio-L, candidatura lui Nicolae Gorban la postul de preşedinte al raionului Căuşeni a fost susţinută de 22 de aleşi ai poporului din cei 24 prezenţi la şedinţa Consiliului raional de la sfârşitul săptămânii trecute.

Fostul preşedinte al raionului Căușeni, Ion Ciontoloi, a fost demis din funcţie la aceeași ședință din cauza că activitatea sa, pentru perioada iulie 2015 – februarie 2017, a fost calificată drept nesatisfăcătoare.

Răsturnarea de situație din data de 10 martie curent, în urma căreia Ion Ciontoloi a fost înlocuit cu Nicolae Gorban în funcția de președinte de raion a fost posibilă datorită votului a două treimi din consilierii raionali. Printre aceştia au fost reprezentanţii Partidului Democrat, ai Partidului Socialist, Partidului Comuniștilor și o parte din consilierii Partidului Liberal Democrat, care au venit cu inițiativa convocării ședinței extraordinare.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de vinerea trecută au fost incluse cinci chestiuni, inclusiv cea cu privire la darea de seamă despre activitatea președintelui raionului Căușeni pentru perioada iulie 2015 – februarie 2017, cu privire la dările de seamă ale celor trei vicepreședinți de raion și a secretarului Consiliului raional.

După ce consilierii au propus ca ședința să fie prezidată de către Oleg Cuciuc, consilier PSRM, pe ordinea de zi au mai fost incluse alte trei chestiuni: destituirea din funcție a secretarului Consiliului Raional Căuşeni, Irina Ciobanu, acordarea votului de neîncredere pentru Ion Ciontoloi și realegerea președintelui de raion.

În raportul prezentat, Ion Ciontoloi a afirmat că pe parcursul activităţii sale a depus multe eforturi pentru creşterea bunăstării cetăţenilor din raionul Căuşeni şi că el cunoaşte motivele convocării şedinţei în cauză. După ascultarea dării de seamă a acestuia, Gheorghe Cojocaru, consilier raional din partea PDM, a recunoscut că motivul destituirii din funcție a lui Ion Ciontoloi nu ar fi activitatea lui proastă, ci interesul politic în folosul societății.

La rândul său, Ion Ciontoloi le-a urat succes colegilor săi din PLDM, Nicolae Fachira și Pavel Catanoi, care i-au acordat vot de neîncredere.

La sesiunea din 10 martie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional, în afară de aleşii poporului, s-au aflat o bună parte dintre primarii raionului, precum și angajați ai diferitor structuri raionale, cetățeni simpli. Sursa citată informează că aceștia au avut păreri diferite despre ceea ce s-a întâmplat în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Raional Căuşeni. Totuși, consilierii care au votat pentru noul președinte al raionului spun că au mari așteptări de la acesta.

Pe de altă parte, Nicolae Gorban a declarat că atâta timp cât el va fi președinte de raion, în Căușeni nu va exista partajarea funcțiilor pe criterii politice.

Studio-L precizează că Nicolae Gorban s-a născut în orașul Căușeni, a activat, timp de cinci ani, la Ministerul Apărării, apoi, pe parcursul unui deceniu, s-a aflat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar în prezent este administratorul unei companii de testare, comerț și bază auto. Acesta are 42 de ani, este căsătorit și are doi copii.