prezentare, eveniment, cahul

Premieră savuroasă pentru publicul cahulean

   La finele săptămânii trecute, publicul cahulean a savurat în premieră absolută spectacolul „Despărţitorul”, în regia lui Nelly Cozaru, având scenografia semnată de Eugen Laptedulce.

  Cele şapte istorioare mise-en-scene au fost scrise de Ion Spadaru. Gheorghe Mândru, directorul Teatrului Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, a menţionat că este o onoare pentru teatru atunci când la spectacol este prezent şi autorul piesei. De asemenea, dânsul a precizat că trupa de actori este gata să joace spectacole cu drag, ori de câte ori este solicitată. 

prezentare, eveniment, cahul
Secvență de la eveniment, Foto: Gazeta de Sud

   Ion Spadaru a specificat că punctul de pornire al acestei piese a fost un site al unui cetăţean german, căruia i-a venit ideea să înfiinţeze o agenţie de… despărţiri. Inspiraţia i-a venit observând flagelul vremurilor noastre – incomunicabilitatea interumană.

  „Am încercat să fac un exerciţiu de imaginaţie, gândindu-mă ce s-ar întâmpla dacă ar înfiinţa cineva o astfel de firmă în spaţiul nostru balcanic. Un spaţiu unde temperamentele se rostogolesc ca Vodă prin lobodă, unde vestea divorţului sau a despărţirii este un şoc major. Pe această pistă am pornit, imaginând şapte despărţiri spectaculoase, dar şi comice. Piesa este un studiu psihologic al temperamentului balcanic confruntat cu un eveniment extrem de dificil şi care se poate întâmla oricui – despărţirea”, a menţionat Ion Spadaru

  Nelly Cozaru, regizoarea acestui spectacol, a motivat selectarea acestei piese prin existenţa unei adevărate revelaţii a textului ingenios teatral şi foarte comic al piesei în cauză.

  „Revelaţia a fost multidimensională: pe de o parte, am descoperit calitatea de dramaturg a actorului Ion Spadaru, cu care mă leagă o amiciţie de peste 30 de ani, pe de alta, am cunoscut trupa de actori talentaţi de la Cahul.

  Piesa de teatru îl prezintă în prim-plan pe Felix Poenaru. Acesta este foarte curios şi foarte iubitor de oameni, ceea ce explică imposibilitatea lui frecventă de a rămâne strict în cadrul originalei sale meserii: ceea de a intermedia un divorţ sau o despărţire. Astfel, el cunoaşte adevărate cataclisme sentimentale, drame „apocaliptice” omeneşti. Treptat, „despărţitorul” eşuează în exercitarea acestui tip de activitate, fie prin conştientizarea personală sau ajutat de incidentele pe care le traversează, „beneficiind” de pălmuiri, bruscări, umilinţe etc. În cele din urmă, înţelege că nu poţi fi fericit fiind sprijinit pe nefericirea altora. Aşa că decide să-şi reorienteze obiectul afacerii cu 180 de grade: de a aduce oamenilor veşti bune, soare, bucurii şi pace. Dintr-un ins ridicol, salvat de comicul de situaţie, care se lasă prins de varii încurcături, Felix Poenaru se converteşte într-un Hermes activ şi pacifist.

  „Prin personajele care populează acest minunat text şi cărora actorii cahuleni le-au imprimat identitate, graţie jocului şi înţelegerii materialului, se reflectă mica noastră planetă, cu caracteristicile lumii în care trăim: furnicarul cotidian invadat de tehnologie, goană continuă şi nu rar dezorientată, unde nu prea mai au loc mesaje sentimentale interumane, cu o comunicare ajunsă la linia de plutire şi care se vor traduce într-un S.O.S.: atenţie, oameni, suntem la limita umanului!
  E lumea în care trăim, în care aflăm copii ce sunt în conflcit cu adulţii şi îşi găsesc refugiu în droguri sau în alte lumi paralele cu prieteni imaginari îndoielnici, care, cică, îi înţeleg cel mai bine; e lumea unde mai există indiferenţă şi nepăsare, risipă şi viaţă trăită în hedonism facil, unde bântuie impostura, unde există oameni disponibilizaţi şi neînseraţi social – teren favorabil infracţiunilor de tot felul. Orice individ al societăţii contemporane ar putea deveni un despărţitor sau un binefăcător, depinde de alegerea personală şi de valorile în care crede. Concluziile trimit la mesajul virtuţii perene: iubeşte-ţi aproapele. E cunoscut că nu există iubire de Dumnezeu  fără iubirea de semeni”, a spus Nelly Cozaru.

  Spectatorii au ieşit de la spectacol plăcut impresionaţi: „Foarte frumos, impresionant! Cred că am trecut şi noi prin asemenea situaţii în viaţă, dar copiii au fost cei care ne-au ţinut împreună”.

  „Mă bucur foarte mult că putem vedea un astfel de spectacol la noi în oraş, actorii sunt la cel mai înalt nivel. Desigur că avem nevoie şi de o locaţie mai spaţioasă”, au spus spectatorii.

Sorina REMENTOVA