fermier, expoziție agricolă, moldagroteh, farmer, moldexpo, agricultor, căușeni

Fermieri din sudul țării își prezintă produsele la expoziția „MoldAgroteh”

  Cea de-a 32-a ediție a Expoziției internaționale specializate de mașini, echipamente și tehnologii în domeniul agroindustrial „MoldAgroteh” este în plină desfășurare zilele acestea.

  În cadrul expoziției, peste 130 de fermierii și companii din mai multe țări și-au prezentat noile idei și tehnologii pentru o agricultură modernă. Dacă unii au venit să ia cunoștință de oportunitățile și tehnologiile agricole avansate, alți fermieri au venit să-și prezinte roadele activității.

  Unul dintre tinerii agricultori care și-au prezentat inovațiile în agricultură este Ion Cojocaru din raionul Ștefan Vodă. Timp de doi ani, acesta își comercializează legumele ambalate în market-urile din capitală. 

fermier, expoziție agricolă, moldagroteh, farmer, moldexpo, agricultor, căușeni
Ion Cojocaru, agricultor din raionul Ștefan Vodă. Foto: Gazeta de Sud.

  „Am inițiat afacerea la sfârșitul anului 2015, după ce am câștigat un grant pentru tineri antreprenori. Inițial, a fost dificil să facem primii pași pe piață, deoarece populația de la noi nu este obișnuită să procure legume ambalate. În prezent, cultivăm legume pe o suprafață de câteva hectare. Reușim să vindem legumele în market-urile din capitală conform principiului cerere-ofertă.

  O altă întreprindere înființată de o tânără familie din Leușeni, Hâncești, se ocupă cu creșterea de șinșile, după ce a câștigat un grant pentru inițierea afacerii.

  Nicoleta și Dorin Moroșanu au fost inițial cu gândul la o fermă de iepuri, ulterior, aceștia au ajuns să crească șinșile.   

  „Am vizitat mai multe ferme din afara țării, după care ne-am decis să optăm pentru șinșile. Primele șinșile le-am procurat din România. Ulterior, am procurat alte animale din Ungaria și Danemarca, pentru a vedea cum se vor comporta acestea și pentru a avea un genofond sănătos.   

șinșile, Hâncești, antreprenori, fermier, grant, IFAD, tineri
Nicoleta și Dorin Moroșanu, împreună cu șinșilele din gospodărie. Foto: „Gazeta de Sud”.

Este nevoie de o colaborare strânsă între crescătorii de șinșile

  Aceste animale sunt foarte delicate, necesită condiții speciale de întreținere, ventilare, umiditate constantă și mulți alți factori ce pot influența calitatea blăniței. O singură persoană poate îngriji până la 100 de familii. Acestea sunt hrănite în fiecare dimineață cu câte 30 de grame de mâncare, iar odată în săptămână li se face curățenie. Nu am optat inițial pentru sacrificare, am așteptat ceva timp pentru a valorifica spațiul pe care-l aveam. În prezent, optăm pentru o colaborare strânsă între crescătorii de șinșile, deoarece piața cere cantități mari de blănițe, ceea ce nu poate oferi niciun crescător din țara noastră”, menționează Nicoleta Moroșanu. 

  Potrivit tinerilor antreprenori, una din problemele cărora nu acordă atenție crescătorii este încrucișarea defectuoasă a șinșilelor, fapt ce afectează negativ calitatea blănii, care variază între 25 și 40 de euro.

  În cadrul expoziției, numeroase companii vin cu oferte generoase pentru agricultorii și fermierii care doresc să procure tractoare, combine și alte utilaje agricole. Vedeta expoziției este semănătoarea americană „Kinze”, care este cea mai modernă și mai exactă la momentul de față.

  Anatolie Gogu din orașul Căușeni a venit să-și prezinte noul său produs, cerealele extrudate, care este o alternativă pentru crescătorii de câini, dar și de alte animale.     

Cereale extrudate, căușeni, furaje, antreprenor, căușeni, grant
Cerealele Extrudate, produse de Anatolie Gogu. Foto: „Gazeta de Sud”.

  „Cerealele sunt o alternativă pentru crescătorii de câini în special, deoarece acestea pot fi folosite drept mâncare de bază a patrupezilor. Deși au o compoziție clasică, termenul de valabilitate a produsului este de trei luni. În anul 2015, am început producerea cerealelor. Dacă inițial ne străduiam să vindem produsul la un preț cât mai redus, acum punem accent pe calitate, deoarece am văzut că oamenii sunt gata să ofere un preț bun pentru un produs de calitate. Cerealele extrudate sunt fabricate din cereale măcinate și sunt preparate la temperaturi ridicate. Totodată, mai producem și furaje pentru pești, vaci, porcine și iepuri”, a menționat Anatolie Gogu.

  Prezent la deschiderea expoziției din acest an, Iurie Ușurelu, vice-ministru al Agriculturii și Industrie Alimentare, a salutat participanții la expoziție și le-a urat acestora cât mai multe colaborări și proiecte comune în domeniul agricol. De asemenea, oficialul a anunțat că plata subvențiilor pe care le datorează statul fermierilor urmează a fi relansată.

  În cadrul expoziției sunt organizate seminare și mese rotunde cu tematici și strategii de cercetare, inovare și transfer tehnologic în horticultură, vinificație, producerea semințelor, tehnologii alimentare, precum și elaborări tehnico-științifice în mecanizarea agriculturii de către instituțiile științifice din ramură.

  Totodată, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a prezentat participanților noile prevederi și principiile Regulamentului de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul 2017. Expoziția internațională „MoldAgroteh” se va încheia mâine, 18 martie.

Daniel ARAMĂ