Tinerii din Cahul și-au prezentat primele lor filme documentare

  21 de tineri de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cahul și-au făcut debutul cinematografic la începutul lunii martie, în sala mare de spectacole a Palatului de cultură „N. Botgros”. Timp de două săptămâni de muncă intensă, tinerii au redescoperit comunitatea din care fac parte prin obiectivul camerei de luat vederi.

tineridin cahul

   Drept rezultat, cei 21 de tineri cineaşti au prezentat publicului larg cele opt lucrări cinematografice cu tematică socială la care au muncit de zor, cot la cot cu experţii Matei Budeş şi Ileana Szaz de la Asociaţia „Vira” din România.

  Activitatea a făcut parte din proiectul „Primul meu film documentar: comunitatea în imagini”, implementat de Centrul CONTACT–Cahul, în colaborare cu Asociația „Vira” din București, având susținerea financiară din partea Fundației Soros-Moldova.

  „În cadrul proiectului ne-am propus nu doar să creăm filme, ci şi să învăţăm tinerii să identifice problemele comunităţii, iar împreună cu părinţii, şcoala şi cu membrii comunităţii să se implice activ în soluţionarea lor. Astfel, filmul documentar a devenit un instrument prin care tinerii au putut povesti despre comunitatea în care trăiesc și problemele pe care le-au întâlnit”, a menţionat Silvia Strelciuc, director executiv al Centrului CONTACT–Cahul.

  Sala plină de spectatori a reprezentat cea mai bună apreciere pentru tinerii producători de filme documentare. Cele opt scurtmetraje documentare au fost vizionate cu mult interes şi de primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş, care a declarat: „În primul rând, vreau să mulţumesc Centrului CONTACT- Cahul, Asociaţiei „Vira” şi Fundaţiei Soros şi tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Aş spune multe, despre fiecare film cred că aş avea de comentat foarte mult. Poate unii văd un anumit mesaj pe care au vrut să-l transmită tinerii, dar eu în spatele fiecărei imagini vedeam probleme oraşului la care am lucrat sau la care lucrăm. Este important că aţi arătat nişte realităţi din oraşul nostru, aşa cum sunt ele. Vă mulţumesc pentru munca voastră şi sper ca în acest fel să motivaţi şi alţi tineri”.

Filmul documentar, instrument de educaţie alternativă

  Edilul-șef a sugerat şi tinerilor de la alte instituţii să identifice diverse probleme prin prisma lor pentru viitoare subiecte de filme documentare despre oraşul Cahul.

  O strânsă legătură amicală, dar şi sufletească, s-a stabilit între elevi şi formatori în decursul celor două săptămâni de muncă asiduă.

  „Am avut norocul să lucrăm cu copii talentaţi. Nu e deloc uşor să lucrezi la vârsta asta, cu şcoală, cu program aglomerat. Eu sunt foarte mândru că au reuşit să termine filmele la timp. Sper ca, pe viitor, din tot grupul, măcar 2-3 elevi să continue pe tărâmul filmului, al cercetării sociale şi al observaţiei jurnalistice, de ce nu, şi să-i vedem mai departe performând în acest domeniu”, a spus Matei Budeş, expert la Asociaţia „Vira” din România.

  „Participarea la acest proiect a fost ceva nou pentru mine. La început, aveam alte aşteptări, mă gândeam că va fi doar un peisaj şi, poftim, „motor, filmaţi!”. Prima zi a fost foarte complicat, până ne-am obişnuit unul cu celălalt, apoi deja am intrat în pâine, cum se spune, ne era interesant cu ce se va termina totul. Îmi era teamă să nu mă dau bătută, dar iată că am avut putere de a merge până la capăt, obţinând rezultatul dorit. Mulţumim echipei, lucrul în grup uneşte oamenii şi chiar acest proiect este ceva nemaipomenit”, a precizat Cristina Creangă, una dintre participantele la atelier.

  „Ne-am simţit privilegiaţi pentru informaţiile obţinute în două săptămâni, pe care trainerii le-au învăţat în patru ani”.

  „A fost cel mai interesant lucru din şcoală”, sunt alte opinii ale tinerilor producători de filme.

  Proiecțiile documentarelor vor continua și în alte instituții din orașul Cahul, dar și din localităţile Zîrneşti şi Colibaşi.

  Proiectul „Primul meu film documentar: comunitatea în imagini” și-a propus să contribuie la dezvoltarea identităţii civice, creșterea gradului de responsabilizare și participare a tinerilor la viața comunității și consolidarea relației școală-comunitate, utilizând filmul documentar ca instrument de educaţie alternativă.

  Proiectul este implementat de Centrul CONTACT–Cahul în colaborare cu Asociaţia „Vira” din România şi Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cahul, cu suportul financiar al Programului de Sprijinire a Educaţiei al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă prin intermediul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.