O grădiniţă din Cahul a primit o donaţie din partea oamenilor de afaceri din diasporă

  Conducerea Asociației oamenilor de afaceri moldoveni de pretutindeni (AOAMP) se află într-o vizită de lucru în orașul Cahul. În cadrul acesteia, a avut loc o întrevedere a delegației AOAMP, formată din președintele acesteia, Alexei Repede, și secretarul general al organizației, Iacob Cerlat, cu Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul.

o gradinita

  Cele două părți au discutat problemele de ordin economic pe care le întâmpină raionul Cahul. Accentul s-a pus pe inexistența unei companii de proiectare, devize și expertiză pentru proiectele de infrastructură, inclusiv iluminat public și transport. O altă problemă este lipsa personalului calificat în instituțiile publice, absența unui management al producției agricole la nivel de județ și lipsa datelor statistice reale din agricultura raionului Cahul.

   De asemenea, producătorii din raion au nevoie de spații de stocare și de un abator dotat cu utilaj modern. Există necesitatea stringentă de a susține producătorii agricoli locali care să ofere produse pentru consum intern.

  Nicolae Dandiș a subliniat că orașul Cahul este un centru universitar, iar 20% dintre locuitori sunt elevi și studenți, rata de urbanizare fiind foarte mare. De aceea, sunt necesare investiții în învățământ, este nevoie de construirea de cămine studențești și de formarea cadrelor didactice. Existența unui singur ziar cu un tiraj de 5.000 de exemplare, și numai în limba rusă, este o altă provocare pentru locuitorii orașului.

  Alexei Repede a subliniat faptul că diaspora urmărește ce se întâmplă acasă și dorește să revină și să implementeze ce a învățat în străinătate. Există dorința de a aduce capital în Moldova. Bariera care ține la distanță oamenii de afaceri este legată de instabilitatea mediului investițional, de ruinarea economică a țării și a resurselor materiale și umane ale Moldovei.

  Antreprenorii moldoveni nu pot accepta că zi de zi țara degradează și nu își pot lăsa copiii fără nici o speranță. Este datoria celor cu potențial economic, a oamenilor de afaceri, să îți unească forțele, să gândească pragmatic, să identifice potențialul Moldovei și să lupte pentru dreptul și posibilitatea de a lucra onest.

  Conducerea AOAMP s-a întâlnit și cu reprezentanții mediului de afaceri din orașul Cahul. De asemenea, Alexei Repede a efectuat o vizită la Grădiniță nr. 5 „Clopoțelul” din Cahul. În numele Asociației oamenilor de afaceri moldoveni de pretutindeni, acesta a făcut o donație menită să asigure suportul tehnic pentru activitățile interactive și culturale ale copiilor. Este vorba de un ecran de proiecţie, de care instituţia ducea lipsă.

  Directoarea instituţiei preşcolare, Tatiana Pamucciu, a ţinut să mulţumească reprezentanţilor AOAMP pentru suportul oferit şi speră ca parteneriatul iniţiat să fie durabil.

„Acest ecran de proiecţie este un atribut foarte important pentru instituţia noastră, facilitând procesul educaţional, dar şi munca noastră”, a menţionat directoarea Grădiniţei nr. 5.

  Asociația oamenilor de afaceri moldoveni de pretutindeni (AOAMP) este o organizație neguvernamentală, non-profit și apolitică, constituită în 2016 ca răspuns la necesitatea formării și consolidării unui mediu de afaceri transparent, prosper și durabil pentru oamenii de afaceri moldoveni de pretutindeni.