Cel mai bun electrogazosudor din ţară este de la Cahul

  Un maistru de la Școala profesională nr. 2 din orașul Cahul a primit titlul de „Cel mai bun Electrogazosudor–montator”. Bărbatul a fost premiat în cadrul unui concurs național desfășurat în perioada 23-24 februarie la Chișinău. Acesta a fost ales dintr-un număr de 26 de maiștri-instructori din mai multe școli profesionale din țară.

sudor

  Premiul mare i-a revenit lui Valeriu Munteanu, maistru-instructor la Școala profesională nr. 2 din Cahul, care a câștigat concursul și anul trecut. Profesorul spune că succesul se datorează mai multor factori, dar în primul rând este vorba de precizia cu care lucrează și de dragostea pentru meserie.

  „Cheia succesului în această profesie se află la intersecția dintre sudare și matematică. Pe când majoritatea maiștrilor din școli predau doar instruirea practică, eu predau și lecțiile teoretice, iar asta m-a ajutat că cunosc în detaliu subtilitățile meseriei și să câștig. Îmi place să execut lucrări complicate de sudare și asta contribuie la rezultat”, a spus maistrul care a câștigat concursul.

  Valeriu Munteanu este absolvent al Şcolii profesionale nr 2 din Cahul, iar la ora actuală are deja trei ani experienţă de maistru la aceeaşi instituţie. Deşi talentul şi iscusinţa sa au impresionat juriul, Valeriu Munteanu spune că totuşi în alegerea acestei meserii a fost ghidat de raţiune mai întâi, și apoi de pasiune.

  „Principalul avantaj al acestei profesii este că sudorii au de lucru în permanenţă şi nu există riscul că într-o bună zi poţi să rămâi fără nici o sursă de existenţă”, a spus maistrul.

  În cadrul aceluiași concurs, organizatorii au desemnat încă alți doi câștigători. Toți participanții au fost distinși cu diplome din partea Ministerului Educației, iar cei trei finaliști au primit premii bănești în valoare de până la 5000 de lei din partea organizatorilor.

  Participanții la concurs au trebuit să demonstreze cunoștințe și abilități la proba teoretică și practică. Proba teoretică s-a axat pe gândirea critică și creativă, studiul materialelor, calcule de specialitate, desenul tehnic și altele. Lucrul practic a fost apreciat în funcție de respectarea consecutivității pașilor de realizare a sarcinii de muncă, respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă, utilizarea corectă și conform destinației a utilajului și instrumentelor de lucru.

  „Am ales să organizăm acest concurs pentru a spori prestigiul profesiei de maistru-instructor în școlile profesionale și a stimula calitatea cadrelor didactice. Ministerul Educației și-a propus să reformeze învățământul profesional tehnic și să pregătească specialiști calificați, în corespundere cu cerințele pieței muncii”, a spus Cristina Boaghi, viceministru al Educației, la evenimentul de premiere a învingătorilor.

  Concursul „Cel mai bun maistru-instructor” la meseria electrogazosudor–montator se află la a doua ediție și a fost organizat de Ministerul Educației, cu sprijinul Proiectului-parteneriat de instruire a meşteşugarilor „Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg”.

  În prezent, 21 de școli profesionale din țară pregătesc electrogazosudori–montatori. Această profesie se învață timp de trei ani, fiind a patra cea mai solicitată de către elevi, după cea de bucătar, mecanic auto și frizer.

  Anual, Ministerul Educației pregătește peste 300 de meseriași în acest domeniu, care execută operații de sudare a metalelor și muncesc în industrie, construcții și în alte domenii conexe.