Imagine simbol.

Granturi de la UE pentru dezvoltarea afacerilor în UTA Găgăuzia şi în raionul Taraclia  

  La 1 martie, a fost lansată a doua rundă a concursului de granturi oferite de Uniunea Europeană pentru lansarea noilor afaceri și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din UTA Găgăuzia și Taraclia, se menţionează într-un comunicat de presă.  

Imagine simbol.
Imagine simbol.

  Antreprenori începători și cu experiență pot obține ajutor financiar nerambursabil de până la 18.400 de euro pentru un proiect selectat, prin intermediul programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea agriculturii și a dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

  Solicitanții eligibili pentru acest concurs sunt antreprenorii din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care pot veni cu o contribuție de 20% din suma solicitată. Pe lângă suportul financiar, antreprenorii selectați vor mai beneficia de îndrumare și consiliere individuală în afaceri pe parcursul unui an. Fiecare beneficiar va avea obligația de a crea cel puțin trei locuri noi de muncă.

  Propunerile de proiect pentru obținerea finanțării din partea Uniunii Europene pot fi depuse până pe 2 mai 2017.

  Ca și în cazul primei runde a concursului de granturi, programul SARD va organiza, cu ajutorul companiei Pro–Consulting, patru sesiuni de informare. Două dintre ele au avut loc deja: una – la Comrat (la 1 martie),  alta – la Ceadâr-Lunga (pe 2 martie). La Vulcănești, şedinţa se va desfăşura astăzi, iar la Taraclia – mâine.

  Se cere specificat faptul că, în cadrul primei runde a concursului de granturi, care s-a încheiat la 15 noiembrie 2016, au fost depuse 76 de oferte, dintre care au fost selectate 15 propuneri de proiecte pentru finanțare.

  Antreprenorii selectați vor beneficia de granturi și consultanță pentru dezvoltarea afacerilor, ceea ce va contribui la crearea a aproximativ  90 de locuri noi de muncă.

  Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale este una dintre cele trei componente de bază ale programului SARD. Acesta mai desfășoară activități pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectivelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și în raionul Taraclia.

  Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, programul SARD își propune astfel să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării social-economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ