Serviciile de apă şi canalizare, mai scumpe pentru locuitorii oraşului Cahul

  Locuitorii oraşului Cahul vor plăti mai mult pentru serviciile de apă şi canalizare. Majorările au loc nu atât pentru că au fost majorate tarifele, dar pentru că au fost anulate facilităţile la achitarea primilor trei metri cubi, pentru care toţi consumatorii casnici plăteau mai puţin.

apa-

  Noi ajustări la tariful pentru apă şi canalizare au loc din cauza că Întreprinderea Municipală „Apă–Canal Cahul” se află într-o situaţie financiară extrem de dificilă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

  Sumele din facturile locuitorilor din orașul Cahul pentru serviciile de apă și de canalizare vor fi mai mari. La ședința din 23 februarie anul curent, aleșii locali au decis să anuleze facilitățile conform cărora primii trei metri cubi de apă și de canalizare erau achitați cu un tarif mai mic, de care beneficiau toți consumatorii casnici.

  Astfel, de acum în acolo, locuitorii orașului Cahul vor achita 19,50 lei metrul cub pentru toată apa consumată și serviciul de canalizare, cu excepția unor categorii sociale defavorizate. Lista acestora a fost completată cu veteranii războiului din Afganistan, ai conflictului armat de la Nistru și participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Anularea facilităților va aduce anual în bugetul Întreprinderii Municipale „Apă–Canal Cahul”, înglodată în datorii și aflată la un pas de faliment, circa două milioane de lei.

  „Dacă continuăm să oferim aceste facilități în continuare, în condițiile în care prețurile cresc, iar resurse pentru a achita împrumutul luat de la Banca Mondială nu avem, ne vom pomeni că nu o să mai putem activa”, a declarat directorul ÎM „Apă–Canal Cahul”, Gheorghe Ghețivu.

  Tarifele actuale la serviciile de apă și de canalizare au fost stabilite încă în anul 2008. Potrivit primarului de Cahul, Nicolae Dandiș, creșterea prețurilor de mult timp impune recalcularea lor, lucru evitat de administrația publică locală, care nu vrea să pună o povară prea grea pe umerii populației cu posibilități reduse de plată. Pe de altă parte, potrivit lui, nu este echitabil să fie puși în aceeași situație și să beneficieze de facilități la achitare atât consumatorii social vulnerabili, cât și cei cu o situație materială foarte bună.

Ori împărțim cheltuielile, ori rămânem toți fără apă

  „Și cel care are pensie de 500 de lei, și cel care are venit de milioane, beneficiază de aceste înlesniri, ceea ce nu este corect. Nimeni nu vrea să pună povara financiară pe umerii cetățenilor, dar întreprinderea este a tuturor. Două milioane poate nu rezolvă problema cu creditul, dar este o susținere pentru întreprindere”, a declarat Nicolae Dandiș.

  Potrivit Nataliei Culeva, specialistă în cadrul primăriei Cahul, cele circa două milioane de lei, care vor veni anual în bugetul întreprinderii datorită anulării facilităților orășenilor cu posibilități financiare, îi vor permite întreprinderii să se mențină pe linia de plutire, în caz contrar, riscă să rămână fără apă toți consumatorii.

  „Noi nu recalculăm acum tariful, doar revedem categoria de persoane care beneficiază de tarif preferențial. Asta poate nu ar slava foarte mult situația, dar ar aduce două milioane de lei anual în bugetul întreprinderii, pentru că, în caz contrar, în situația în care se află acum întreprinderea, noi riscăm să rămânem toți fără apă. Pe ei îi trage la fund nu atât creditul, cât neajustarea prețurilor din 2008 la cheltuielile reale care sunt acum. Costurile de energie electrică au crescut, dar și alte cheltuieli. În aceste condiții, întreprinderea nu are capacitatea financiară de a-și onora obligațiile”, a declarat Natalia Culeva.

  În prezent, datoriile Întreprinderii Municipale „Apă–Canal Cahul” față de Banca Mondială pentru creditul contractat în două tranșe, în 2004 și în 2008, pe un termen de 30 de ani, cu dobânda de 1,5% anual, se ridică la șase milioane de lei.