Bucătari și cofetari de pe ambele maluri ale Nistrului au învățat să gătească nemțește

  Cu suportul Uniunii Europene, un grup de 10 cofetari și bucătari de la întreprinderi de pe ambele maluri ale râului Nistru au efectuat un stagiu în Germania, unde au învățat secretele artei culinare de la practicieni cu experiență.

bucatari

  Stagiul s-a desfășurat la Camera Meşteşugarilor din orașul Koblenz, în cadrul Proiectului european de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru, se arată într-un comunicat de presă al PNUD.

  Potrivit lui Mihai Bîlba, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, pe parcursul stagiului, cofetarii și bucătarii au participat la un program complex de training–uri conduse de profesioniști cu experiență în domeniu. Participanții au aflat cum se prepară plunderul german veritabil, prăjiturile delicioase cu diferite umpluturi, deserturile, înghețata, dar și supele, aperitivele ș. a.

  „Sistemul german de pregătire a specialiștilor pentru sectorul real al economiei și-a demonstrat eficiența, inclusiv pe plan internațional. Cei 10 cofetari și bucătari s-au întors acasă impresionați și hotărâți să implementeze în practică noile idei, rețete și sfaturi, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării întreprinderilor în care activează”, a spus vicepreședintele CCI.

  Inna Ghilac este de pe malul stâng al râului Nistru și a menționat că atât ea, cât și ceilalți colegi, au rămas plăcut surprinși de informațiile pe care le-au aflat, în special privind noile tehnici de lucru cu aluatul, prepararea diverselor umpluturi și deserturi.

  Olga Istrati activează la SRL „Prăjitura magică” din orașul Ștefan Vodă și susține că a aflat mai multe secrete care îi vor fi utile: „Echipamentul performant, îmbinarea deosebită a ingredientelor și gusturilor au fost o descoperire pentru mine. Nu mi-am imaginat că poți fierbe spaghetele în suc de fructe, iar din legume poți face deserturi deosebite. Cu siguranță, vom prelua mai multe rețete de torturi, brioșe, ciocolată fabricată manual. Va trebui să importăm unele ingredientele, pentru a asigura calitatea produsului, dar sperăm că eforul nostru va fi apreciat de către consumatori”.

  Stagiul în Germania a fost precedat de cursuri teoretice și practice, desfășurate la Chișinău și Tiraspol. Camere de Comerț și Industrie de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de suportul financiar al Uniunii Europene pentru a-și spori capacitățile de consultanță. Tot în cadrul acestui proiect sunt organizate instruiri pentru circa 240 de specialiști în domenii ca: eficiența energetică, antreprenoriat (Start-Up) și cursuri de perfecționare pentru cofetari-bucătari.

  Proiectul este realizat în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană cu genericul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.