Florile recunoştinţei, la monumentul celor căzuţi în Afganistan

  Deşi a fost organizată, din anumite motive obiective, cu o anumită întârziere, manifestarea consacrată împlinirii a 28 de ani de la retragerea trupelor Armatei Sovietice din Afganistan, a adunat, sâmbăta trecută, la Cimişlia, destul de multă lume la un miting solemn.

Depuneri de flori Foto de Ion JALBĂ
Depuneri de flori Foto de Ion JALBĂ

Startul evenimentului a fost dat de către preotul Nicolae Hristov, parohul Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, prin oficierea unei slujbe religioase, în care i-a pomenit pe toţi cei 19 combatanţi ucişi pe câmpurile de luptă din îndepărtata ţară asiatică sau decedaţi după acţiunile militare.

A fost intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, s-a anunţat un moment de reculegere în memoria celor plecaţi la Ceruri, s-au tras câteva salve din armele aflate în dotarea colaboratorilor Inspectoratului de poliţie din raion.

„Peste 300 de bravi feciori de-ai noştri au fost mobilizaţi în războiul din Afganistan, printre ei fiind şi fratele meu. Ţin minte cum mama, cuprinsă de teamă, atunci când primea un răvaş de la el, îşi arunca, mai întâi, privirea asupra scrisului, să vadă dacă-i aparţine feciorului. Şi se bucura nespus de mult când observa literele atât de dragi inimii sale”, a specificat în discursul său Iurie Răileanu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia.

Sănătate, pace, fericire şi căldură sufletească a dorit celor prezenţi Mihail Mocan, preşedintele Uniunii naţionale a veteranilor războiului din Afganistan, care a amintit despre faptul că Parlamentul Republicii Moldova a stabilit data de 15 februarie ca zi de sărbătoare, de comemorare a celor căzuţi în timpul îndeplinirii datoriei faţă de Patrie.

Cuvântări legate de semnificaţia evenimentului au mai rostit: Gheorghe Dones, şeful Secţiei raionale administrativ–militare; Sergiu Vârlan, viceprimar al oraşului Cimişlia; Dan Pârlici, şeful Inspectoratului de poliţie din raion; Sergiu Alexandreanu, preşedintele organizaţiei raionale a combatanţilor din Afganistan.

Un grup de copii, elevi ai clasei a patra de la Liceul teoretic „Ion Creangă” din localitate, a prezentat la miting un recital de poezie, a interpretat melodia „Cocorii”.

Acordul final l-a constituit depunerea de flori vii la monumentul eroilor căzuţi în acel război.

Autorităţile publice locale de ambele niveluri, susţinute financiar de câţiva agenţi economici, au avut grijă să organizeze, la cantina socială din oraşul Cimişlia, o masă de pomenire.