Grigore Vieru, omagiat și la Cahul

Oraşul Cahul a fost ultimul loc în care versurile lui Grigore Vieru au răsunat pentru ultima dată cu vocea marelui şi îndrăgitului poet basarabean. Accidentul în urma căruia a murit regretatul poet s-a produs în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009 pe traseul R-3, la doar nouă kilometri de capitală.

CAHUL1

Grigore Vieru se întorcea de la Cahul, unde participase la un spectacol de omagiere a lui Mihai Eminescu. În noaptea de 17 spre 18 ianuarie, la ora 1.20, Grigore Vieru a plecat dintre noi. Medicii au constatat că el a suferit un al treilea atac de cord şi că, din cauza traumatismelor, unele organe au încetat să-i mai funcţioneze. Spre marele regret al întregii suflări româneşti, minunea nu s-a produs. Grigore Vieru a plecat la cele veşnice, iar Moldova a devenit mai săracă în oameni de valoare.

Numele poetului ocupă un loc de seamă în oraşul Cahul. Astfel, o stradă, biblioteca pentru copii şi Parcul Central din oraş îi poartă numele. În vara anului 2014, în parc a fost inaugurat şi bustul poetului, realizat de sculptorul Ion Zderciuc, cu suportul financiar al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău și al Consiliului Raional Cahul.

Anul acesta, la 14 februarie, poetul ar fi împlinit 82 de ani. A devenit o tradiţie ca, în această zi, locuitorii şi autorităţile oraşului Cahul să îi aducă un omagiu. Manifestarea a debutat cu depunere de flori la bustul poetului şi un recital de poezie din partea copiilor de la Centrul de Creaţie „Universul” din Zârneşti.

La eveniment au participat Nicolae Dandiş, primarul oraşului Cahul, Ion Groza, preşedintele raionului Cahul, Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, dar şi oaspeţi de onoare: Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Vladimir Beșleagă, scriitor, Teo Chiriac, poet, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor.

„Este un moment foarte important pentru Cahul. Grigore Vieru reprezintă un element aparte pentru noi, cahulenii, pentru că aici au fost, dacă vreţi, ultimele poezii recitate de poet pe scena Palatului de Cultură, în care a avut un mesaj deosebit pentru cahuleni. Edificarea acestui bust a fost posibil graţie statului român, lucru pentru care îi mulțumim. Un suport esențial ne-a oferit și Institutul Cultural Român, în persoana lui Valeriu Matei. Grigore Vieru a știut cel mai bine cum să cultive dragostea față de limbă și de neam prin intermediul poeziei sale”, a menționat Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul.

Epocile se numesc după poeții pe care i-au avut și mai apoi după regi

cahul2

„Pentru mine este un moment emoționant. Să știți că marele poet al neamului nostru, Grigore Vieru, ne învață prin opera sa să fim modești. Îmi sunt foarte aproape inimii cuvintele sale „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”. Așa cum dânsul a elogiat mama și patria, la fel și noi trebuie să ducem mai departe aceste valori omenești”, a subliniat Ion Groza, președintele raionului Cahul.

Și Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, a menționat că ziua de 14 februarie este una deosebită pentru toți românii. „Un om de o modestie și o simplitate extraordinară, un om cu suflet deosebit. Să îl respectăm și să îl iubim în continuare”, a specificat Excelența Sa.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a ales să fie prezent la Cahul în această zi, cu o încărcătură spirituală semnificativă: „Sunt bucuros că am reușit să ne desprindem de orbita Chișinăului și putem fi astăzi alături de Dvs., pentru a fi împreună la acest frumos eveniment cultural și spiritual consacrat memoriei și vieții lui Grigore Vieru, care iată s-a clasicizat în ochii noștri. El a făcut parte din aceeași generație cu Vladimir Beșleagă, și venind spre Dvs., tot drumul am discutat despre colegii de generație. Noi am numit această generație drept generația de aur a literaturii din Basarabia. Dacă până la Grigore Vieru se scriau poezii de genul „Moscova iubită, mândră capitală, toți copiii-ți cântă cântece de fală, tu ne dai lumină, tu ne dai tărie….” și dacă eroii poeziilor de atunci netezeau medaliile bunicilor câștigate în război, a venit Grigore Vieru cu alt mesaj simplu, cu eroi simpli: albinuța, mama, casa părintească, puiul de melc, spicul de grâu, cu elemente și simboluri foarte apropiate nouă, materne și calde, s-au lipit de sufletul nostru și în acest fel el a revoluționat poezia și literatura noastră. Și cel mai frumos omagiu pe care i-l putem aduce poetului este să îi citim opera și să nu îl uităm”, a spus Arcadie Suceveanu în discursul său.

Un șir de amintiri despre regretatul poet au fost depănate și de scriitorul Vladimir Beșleagă: „Am trăit aici amintiri foarte frumoase, ascultând poeziile recitate cu atâta suflet de către acești copii. Țin minte că atunci când Grigore avea întâlniri cu copiii și era întrebat despre cum a devenit acesta scriitor, el răspundea: „Eu am început să scriu poezii de frică, mama pleca, tata nu s-a mai întors de la război, iar eu rămâneam singur, aprindeam lampa și îmi era teama să nu vină cineva și scriam poezii”. Un mare filosof spunea că epocile se numesc după poeții pe care i-au avut și mai apoi după regi”.

Ziua comemorativă a continuat cu mai multe activități culturale: Momente poetice „Omagiindu-l pe Grigore Vieru” (instituțiile de învățământ din orașul Cahul); Medalion literar-științific „Grigore Vieru – poet al valorilor spirituale” (Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu”); Recital de versuri „Sunt lacrima lui Eminescu” (Biblioteca Raională pentru copii „Grigore Vieru”); Recital muzical-poetic „Cu numele tău” (Palatul de Cultură).