Ample acțiuni culturale cu ocazia zilei de naștere a lui Grigore Vieru la Cimișlia

Sfârşitul săptămânii trecute şi începutul celei curente a fost marcat, la Cimişlia, de două evenimente culturale, ambele fiind consacrate clasicului literaturii noastre, Grigore Vieru, de la naşterea căruia s-au împlinit 82 de ani.

Formaţia vocală „Cimişlianca” evoluează la Biblioteca publică „Grigore Vieru” din sectorul Cogâlnic al oraşului Cimişlia Foto: Ion JALBĂ
Formaţia vocală „Cimişlianca” evoluează la Biblioteca publică „Grigore Vieru” din sectorul Cogâlnic al oraşului Cimişlia
Foto: Ion JALBĂ

Lansarea cărţii „Aşa cum l-am cunoscut”

Biblioteca publică ce poartă numele poetului, din sectorul Cogâlnic al oraşului Cimişlia, a găzduit, duminica trecută, lansarea cărţii „Aşa cum l-am cunoscut”, în care autorul ei, protoiereul mitrofor Ioan Ciuntu, descrie, cu lux de amănunte, multe pagini din numeroasele întâlniri pe care le-a avut cu Grigore Vieru.

Manifestarea a început cu o rugăciune rostită de preotul Mihail Balaban, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe Biruitorul”, aflată în curs de construcţie în mahalaua de aici a orașului, după care părintele a ţinut un discurs la temă, specificând că Grigore Vieru a avut în palmaresul său peste 100 de creaţii pe teme creştine.

Despre omagiat a vorbit în continuare cu multă căldură destul de multă lume, inclusiv directoarea Bibliotecii publice „Grigore Vieru”, Iulia Spânu,elevii Vasile Dascăl şi Ion Baraghin, învăţătoarele Violeta Faclieru şi Elena Untilov, preşedinta Asociaţiei obşteşti „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Anastasia Balmuş, pensionarele Vera Juracovscaia şi Maria Vasilache.

S-a declamat o gamă largă de poezii vierene nu numai de către elevele Iana Ciobanu, Andreea Sofronovici, Mihaela Reniţă, Rodica Sârbu, Sabina Ciobanu, Victoria Gangan, Marina Gutium, ci şi de către persoane în etate, cum ar fi Galina Chiosa, Maria Andriuca.

Latura muzicală a evenimentului a fost asigurată de către Formaţia vocală „Cimişlianca”, condusă de Maria Vasilache, de Ansamblul folcloric „Legenda” în frunte cu Leonid Nenescu şi de interpreta Mihaela Mogâldea.

Acordul final al manifestării l-a constituit audierea ultimei lucrări a lui Grigore Vieru, „Colind basarabean”, dedicat duhovnicului său, preotul Ioan Ciuntu.

Dat fiind faptul că în data de 14 februarie se marchează şi Ziua universală de dăruire a cărţilor, Biblioteca publică „Grigore Vieru” din sectorul Cogâlnic al oraşului Cimişlia a beneficiat de un set de literatură (Manual modern de gramatică a limbii române, „Poveşti” de Regina Maria a României, opere de Vasile Alecsandri) – din partea Asociaţiei obşteşti „Fundaţia culturală regională „Mihai Eminescu”, iar Anastasia Balmuş a oferit două exemplare ale cărţii sale, „Îndemn spre neuitare” (despre evenimentele tragice legate de deportările comuniste şi de foamete).

Serata literar-muzicală „Lira-n lacrimi”

O manifestare culturală cu genericul de mai sus, dedicată aniversării a 82-a a naşterii lui Grigore Vieru, a avut loc, în după-amiaza zilei de marţi, 14 februarie curent, în foaierul Casei de cultură din oraşul Cimişlia.

La ea a participat diversă lume: persoane oficiale (Iurie Răileanu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia pentru probleme sociale, Iosif Chetraru, consilier raional şi orăşenesc, Mihai Popescu, şef al Direcţiei învăţământ general din cadrul Consiliului raional, Florin Berejan, viceprimar de Cimişlia), funcţionari publici, lucrători din domeniul culturii, ziarişti, profesori şi elevi ai instituţiilor educaţionale din localitate.

Moderatoarea seratei literar-muzicale „Lira-n lacrimi”, Iulia Javgureanu, angajată a Secţiei raionale cultură, tineret şi sport, după ce a făcut o scurtă prezentare a vieţii şi activităţii omagiatului, a oferit cuvântul mai multor persoane care au continuat relatările, au intonat cântece şi au interpretat versuri, de și spre Grigore Vieru.

Printre aceştia s-au numărat şi trei eleve de la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional: Tatiana Untilov, Vlada Tomescu și Dumitriţa Tăbăcaru, care au prezentat lucrări proprii despre poet.

Formaţia vocală „Cimişlieanca” a interpretat două melodii compuse în baza poeziilor vierene: „Părinţii” şi „Serenadele”, iar Anişoara Prisăcaru, interpretă de muzică populară din oraşul Cimişlia, şi-a adus aminte cum, cu peste 30 de ani în urmă, fiind solistă a Ansamblului „Hora”, a lansat melodia „Maică, măiculiţă”, versurile aparţinând lui „nea Grig”, cum mai era numit omagiatul. Cântecul a răsunat şi de astă dată, în aceeaşi interpretare.

Printre protagoniştii evenimentului s-au numărat şi Ludmila Prisăcaru, lucrătoare în Direcţia raională învăţământ general, care a făcut o relatare despre creaţia lui Grigore Vieru, şi Tudor Pozneac, director adjunct al Şcolii profesionale din oraşul Cimişlia, care a venit în scenă cu o melodie patriotică.