imagine simbol

„Gazeta de Sud” lansează o campanie de informare

  Ţinând cont de faptul că, pe parcursul mai multor ani, în raionul Cimişlia se menţine la un nivel sporit numărul de accidente rutiere, inclusiv cu implicarea copiilor şi a părinţilor acestora în apropierea şcolilor şi grădiniţelor, şi în scopul reducerii la maximum a unor asemenea cazuri în viitor, „Gazeta de Sud” îşi propune organizarea, pe parcursul lunii februarie curent, a unei campanii de informare privind necesitatea instalării indicatoarelor rutiere şi marcării trecerilor pietonale în teritoriile adiacente instituţiilor educaţionale din toate localităţile acestei unităţi teritorial-administrative. 

imagine simbol
imagine simbol

  Campania de informare în cauză este parte componentă a proiectului „Evaluarea transparenţei procesului bugetar şi utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare şi investigaţii jurnalistice”, la care redacţia noastră participă alături de alte patru instituţii de presă din Chişinău, Rezina, Soroca şi Ungheni.

  Legislaţia în vigoare prevede că responsabili de instalarea semnelor rutiere „Atenţie, copii!” şi de marcarea trecerilor pietonale în vecinătatea imediată a instituţiilor educaţionale sunt întreprinderile de stat subordonate Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi autorităţile publice locale de nivelul unu. Iată de ce planificăm să purtăm discuţii referitoare la desfăşurarea campaniei în cauză cu personalul Societăţii pe acţiuni „Drumuri-Cimişlia” şi cu toţi cei 23 de primari din raionul Cimişlia.

  De asemenea, vom organiza trei întâlniri în localităţile raionului, unde, conform datelor Poliţiei rutiere, au fost sau pot fi înregistrate accidente rutiere în preajma şcolilor şi grădiniţelor. Este vorba de oraşul Cimişlia, de comuna Porumbrei şi de satul Gura Galbenei. La aceste întâlniri, unde avem de gând să vorbim despre problemele legate de starea drumurilor şi necesitatea instalării indicatoarelor rutiere şi marcării trecerilor pietonale, vom invita persoanele interesate de subiectul în cauză, în primul rând, părinţii copiilor care învaţă sau frecventează instituţiile educaţionale.

  În cadrul campaniei lansăm un concurs pentru locuitorii raionului Cimişlia, prin care îi încurajăm să telefoneze la redacţie (0241 22599 şi 069189732) sau să transmită imagini (adresa electronică ciumeica@mail.ru) din locurile periculoase pentru circulaţie, dar care nu dispun de semne rutiere şi de treceri pietonale. Cei mai activi cinci participanţi la concurs vor fi premiaţi cu diplome şi abonamente la „Gazeta de Sud”. 

La finalul campaniei se prevede desfăşurarea unei mese rotunde cu participarea reprezentanţilor administraţiei publice locale şi ai SA „Drumuri-Cimişlia”, la care se vor discuta rezultatele înregistrate şi se va întocmi o listă cu sugestii pentru aceştia.

  Pentru atingerea obiectivelor propuse avem de gând să publicăm în paginile ziarului nostru şi să transmitem în emisiunile postului regional de radio şi la MEDIA TV din oraşul Cimişlia o serie de materiale despre importanţa indicatoarelor rutiere „Atenţie, copii!” şi a pasajelor pietonale în apropierea liceelor, gimnaziilor, şcolilor primare şi grădiniţelor, dar şi despre necesitatea respectării acestora de către toţi participanţii la trafic.

  Prin organizarea şi desfăşurarea campaniei de informare sperăm să punem presiune asupra factorilor decizionali pentru a obţine instalarea ulterioară a semnelor rutiere necesare în preajma instituţiilor şcolare şi preşcolare.

  Ne dorim ca pe parcursul acestei campanii să se creeze o presiune din partea cetăţenilor, formatorilor de opinie etc., care să ceară de la autorităţile publice locale şi de la SA „Drumuri-Cimişlia” soluţionarea problemelor semnalate.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ