Oraşul Cahul va avea Incubator de Afaceri

  Recent, a fost lansat proiectul de creare a Incubatorului de Afaceri în raionul Cahul, în cadrul unui seminar introductiv cu genericul „Rolul Incubatorului de afaceri în dezvoltarea mediului de afaceri în raionul Cahul”, organizat de Consiliul Raional Cahul în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii ODIMM, în calitatea sa de Unitate de Implementare a proiectului dat.  Secvență din cadrul discuțiilor

  La eveniment au participat președintele raionului Cahul, Ion Groza, directorul ODIMM, Iulia Iabanji, precum și consilieri raionali, primari ai localităților raionului Cahul, reprezentanți ai mediului de afaceri, studenți și reprezentanți ai mediului academic din raion.

  În cadrul seminarului au fost prezentate oportunităţi de dezvoltare a IMM-urilor din Republica Moldova și programele de suport pentru mediul de afaceri disponibile la ora actuală. De asemenea, a fost abordat subiectul privind importanța Incubatoarelor de Afaceri pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, prin prisma experienței naționale și internaționale. La final, președintele raionului Cahul și-a exprimat încrederea că Incubatorul de Afaceri din Cahul va fi o platformă de dezvoltare și creștere a afacerilor, de suport al startup–urilor, centru de instruire modern pentru tinerii antreprenori, care va fi valorificat din plin de către viitorii antreprenori din raionul Cahul.

 Deschiderea Incubatorului de Afaceri se preconizează pentru luna mai anul curent. Acesta va avea același format ca și celelalte nouă Incubatoare de Afaceri deschise în ultimii opt ani în raioanele Soroca, Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari, Ceadâr-Lunga, Cimișlia şi Nisporeni.

 Iulia Iabanji a menționat, în cadrul sesiunii de informare organizate la Cahul, că incubatorul va oferi tinerilor antreprenori mai multe avantaje și va elimina o parte dintre barierele cu care aceștia se confruntă de obicei la etapa de inițiere a afacerii.

 Potrivit afirmațiilor sale, incubatoarele reprezintă deja o istorie de succes pentru sectorul IMM. Ele și-au demonstrat vitalitatea și oportunitatea pe parcursul celor opt ani. Primul Incubator de afaceri a fost deschis la Soroca, în decembrie 2009.

  „Dincolo de suportul logistic necesar demarării activității, a preţului redus al spaţiilor de producere şi al oficiilor, Incubatorul de Afaceri oferă un mediu prielnic dezvoltării, prin furnizarea de informaţie şi consultanţă antreprenorială, a transferului de bune practici, prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate”, a menționat Iulia Iabanji.

  Deschiderea Incubatoarelor de Afaceri reprezintă una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova de creare a infrastructurii de suport antreprenorial pentru satisfacerea necesităţilor mediului de afaceri, în special, din zonele rurale. Incubatorului de Afaceri din Cahul va fi deschis în colaborare cu autorităţile publice locale, în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport sectorial ,,Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de Uniunea Europeană. Pentru anul 2017, se preconizează deschiderea încă a unui Incubator de Afaceri la Călărași.

  Până în prezent, în cadrul celor nouă incubatoare de afaceri, deschise cu suportul ODIMM, au fost create 103 afaceri noi, care au contribuit la deschiderea a 408 locuri de muncă. De la crearea lor, în incubatoare au activat  289 de rezidenți. În 2017, vor fi deschise două noi incubatoare de afaceri – la Cahul și Călărași.

Sorina REMENTOVA