Caravana limbii române în sudul Republicii Moldova, la a doua ediție

  În perioada 30 ianuarie –  3 februarie 2017, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, aflat în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula cea de-a doua ediție a proiectului „Caravana limbii române în Sudul Basarabiei”. Spectatori ai unei piese de teatru

Programul cuprinde un turneu al Teatrului Muzical–Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul cu spectacolele de teatru pentru copii „Nunta lui Tândală”, „Un suflet pentru o păpușă” și „Cartierul Latin”.

Caravana va ajunge în școlile din următoarele localități din sudul Republicii Moldova: raionul Leova (satele Sarata Nouă, Cazangic), raionul Taraclia (Taraclia, satul Aluatu), raionul Cantemir (satele Haragîș, Lărguța), raionul Cahul (satele Pelinei, Ursoaia), raionul Cimișlia (Cimișlia, satul Hîrtop).

Teatrul pentru copii este una din cele mai atractive metode de predare și însușire a limbii române în rândul copiilor, în special, datorită faptului că aceștia intră în contact direct cu limba română, într-un mod facil și prietenos.

„Caravana limbii române în Sudul Basarabiei” se încadrează în strategia IEH pentru păstrarea şi promovarea identităţii naționale, culturale şi lingvistice a românilor de pretutindeni.

„Caravana este binevenită și pentru noi, fiindcă mergem în satele în care mai puțin am mers, localități mai îndepărtate de centrele raionale în care și accesul este mai greu”, a declarat Gheorghe Mândru, directorul Teatrului Muzical Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

În cele aproape trei decenii de activitate, actorii Teatrului de la Cahul, considerat pe bună dreptate drept teatrul pe roți, au cutreierat în lung și în lat regiunea de sud. Cu toate acestea, există localități în care sunt oaspeți foarte rari sau pe care le vor vizita pentru prima dată.

„De această dată, am ales localitățile precum Haragâș, Lărguța, în care am mers mai rar. Mergem cu spectacolul „Nunta”, un spectacol ușor, cu păpuși, cu divertisment, cu obiceiuri și cu tradiții. La Cimișlia mergem și cu „Cartierul latin”, un spectacol de zile mari, care a luat și premii. Ochii copiilor, aplauzele, minunea pe care o așteaptă, ne fac să mergem cu aceste spectacole”, a declarat actrița Aurica Țurcanu.

„Vom merge în sate în care ne așteaptă copii care aproape că nu știu ce înseamnă teatru. Pentru noi este plăcut să mergem către copii, mai ales că ei sunt cei care ne vizitează mai des, ei sunt cei care ne așteptă și ne doresc. Scopul acestei caravane este de a promova limba română”, a spus actrița Rodica Zbârciog-Ciobanu.
Partener al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni în realizarea acestui proiect este Consulatul General al României la Cahul.

  În anul 2016, la prima ediție a acestui proiect, trupa Teatrului Muzical–Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a susținut 15 spectacole, de care s-au bucurat peste 4000 de spectatori, copii și cadre didactice. 

Sorina REMENTOVA