Desfășurarea campaniei - în plină desfășurare

Și la Cahul a fost lansată Campania „Nu te lăsa condus de alcool!”

 Inspectoratul Național de Patrulare Sud al IGP și Biroul de Probațiune Cahul au lansat, pe 20 ianuarie, Campania de prevenire a conducerii mașinii sub influența alcoolului cu genericul: „Nu te lăsa condus de alcool! Cineva drag te așteaptă acasă”. 

Desfășurarea campaniei - în plină desfășurare
Desfășurarea campaniei – în plină desfășurare

  Şoferilor opriţi în trafic li s-a adus la cunoştinţă despre influenţa negativă a alcoolului, despre riscurile pe care şi le asumă când conduc în stare de ebrietate, de faptul că acesta scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de executare a mişcărilor, crescând posibilitatea producerii accidentelor rutiere. Astfel, inspectorii de patrulare le-au împărţit acestora pliante informative.

  Potrivit INP, pentru conducerea unui automobil în stare de ebrietate, legislația penală a Republicii Moldova, prevede amendă de la 37.500 la 57.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore. În ambele cazuri, sancțiunea prevede privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la trei la cinci ani.

  Datele statistice la nivel naţional arată că numărul şoferilor care conduc autovehiculul în stare de ebrietate a crescut semnificativ în acest an: dacă, în perioada ianuarie-septembrie 2015, au fost depistate 4912 cazuri de conducere a automobilului în stare de ebrietate, în aceeaşi perioadă în 2016, numărul acestora a ajuns la 5710.

 În prezent, în evidenţa Serviciului de Probaţiune la nivel naţional se află peste 4600 de şoferi care au fost privaţi de dreptul de a conduce un mijloc de transport. Dintre aceştia, fiecare al patrulea a fost depistat în stare de ebrietate avansată la volan.

  Potrivit datelor oferite de Biroul de Probaţiune Cahul, în raionul Cahul au fost private de dreptul de a conduce un mijloc de transport circa 160 de persoane.

Sorina REMENTOVA