construcție, șantier, muncitori,

Cere socoteală pentru banii publici. Circa 2,4 milioane de lei, cheltuiţi, anul trecut, pentru întreţinerea drumurilor locale din raionul Cimişlia

  În cadrul proiectului „Evaluarea transparenţei procesului bugetar şi utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere” la care participă, alături de alte patru publicaţii din Republica Moldova, şi „Gazeta de Sud”, ne-am propus să aflăm cum au fost cheltuiţi, în anul trecut, banii statului prevăzuţi pentru întreţinerea drumurilor locale din raionul Cimişlia, care, conform surselor noastre, constituiau circa 2,5 milioane de lei.

baniiPublici

Mai puţine mijloace financiare alocate decât au fost planificate

  Din datele oferite de către Direcţia dezvoltare teritorială a Consiliului Raional Cimişlia (CRC) rezultă că, în realitate, suma alocată s-a dovedit a fi ceva mai redusă – cu peste 130 de mii de lei, ea cifrându-se la două milioane 366 de mii 450,98 lei, dintre care 394 de mii 450,98 lei a constituind taxa pe valoarea adăugată.

  De aceste resurse financiare a beneficiat colectivul Societăţii pe acţiuni „Drumuri Cimişlia”, care a devenit învingătorul unei licitaţii publice organizate de către CRC la începutul lui 2016. Contractul în această privinţă a fost încheiat între ambele părţi la 13 ianuarie anul trecut.

  Din mai multe note informative privind valoarea lucrărilor executate (documentele în cauză sunt semnate de către antreprenorul, SA „Drumuri Cimişlia”, în persoana directorului acesteia, Victor Cojocaru, şi de către beneficiarul, Consiliul Raional Cimişlia, reprezentat de preşedintele de raion, Mihail Olărescu), am constatat că serviciile de întreţinere a drumurilor locale au fost prestate cu începere din februarie şi până în decembrie inclusiv, cu excepţia lunilor martie şi septembrie.

  Dar Victor Cojocaru afirmă că, de fapt, colectivul pe care îl conduce a lucrat tot anul, dar facturi de plată au fost prezentate numai pe nouă luni ale anului de referinţă.

Banii publici, lupa

Cel mai intens s-a lucrat în perioada de vară

  Potrivit datelor oferite redacţiei noastre, cea mai productivă perioadă pentru efectuarea lucrărilor în acest domeniu, după cum era de aşteptat, s-a dovedit a fi vara, când, timp de trei luni, a fost valorificată mai mult de jumătate din întreaga sumă primită: un milion 437 de mii 460,71 lei sau aproximativ 61 la sută.

  De un activism sporit au dat dovadă drumarii mai ales la startul celei de-a doua jumătăţi a anului, în luna iulie executându-se lucrări cifrate la circa 600 de mii de lei.

  Fiind întrebat cu ce anume s-au ocupat atunci salariaţii pe care-i dirijează, directorul SA „Drumuri Cimişlia” a precizat că ei au reparat acostamentul străzii Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul raional, au profilat partea carosabilă a căii de acces spre satul Suric pe o distanţă de 3,5 kilometri şi partea carosabilă a traseului Căinari–Baurci–Codreni (9 km), au plombat peste 100 de metri pătraţi de gropi în oraşul Cimişlia, au adus în ordinea cuvenită traseul Albina–Lipoveni–Munteni etc.

După o nouă metodă

  „Noi am avut un caiet de sarcini pentru valorificarea celor aproape 2,4 milioane de lei la întreţinerea drumurilor locale, povesteşte Vasile Tocaru, şeful Direcţiei dezvoltare teritorială din cadrul Consiliului Raional Cimişlia. Însă nu se poate spune că toate sarcinile incluse în el au fost realizate, căci pe parcursul anului au survenit anumite schimbări. Timpul ne obligă să facem modificări. Dar, în cea mai mare parte, în proporţie de două treimi, colectivul Societăţii pe acţiuni „Drumuri Cimişlia” s-a condus de acel caiet de sarcini.

  La fel vom proceda şi în anul de faţă. Iată chiar pentru săptămâna viitoare este prevăzută licitaţia publică privind prestarea serviciilor de întreţinere a drumurilor. Numai că, în baza noului regulament de repartizare a Fondului Rutier, Consiliul Raional Cimişlia va finanţa doar menţinerea în ordinea cuvenită a traseelor regionale, arterele locale revenind pe seama autorităţilor publice de nivelul întâi, căci şi primăriilor le vor fi distribuiţi bani din Fondul Rutier, în funcție de numărul de locuitori din fiecare localitate”, a precizat şeful Direcţiei dezvoltare teritorială a Consiliului Raional Cimișlia.

Ion Ciumeică

   Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

Ambasada Finlandei