Imagine simbol, sursa: opiniatimisoarei.ro

În sudul țării va fi fondată Rezervația „Prutul de Jos”

 Guvernul a aprobat proiectul ce ține de fondarea Rezervației biosferei „Prutul de Jos”. Rezervația urmează a fi creată în cadrul proiectului transfrontalier trilateral România-Ucraina – Republica Moldova „Consolidarea rețelei de arii naturale pentru protejarea biodiversității și dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării și Prutului Inferior – Pan Nature”. 

Imagine simbol, sursa: opiniatimisoarei.ro
Imagine simbol, sursa: opiniatimisoarei.ro

  Scopul acestui proiect este de a reduce pierderile de biodiversitate și îmbunătățirea nivelului de trai al populației din zona respectivă.

 Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, rezervația biosferei va deveni un mijloc de atragere a investițiilor naționale și internaționale, care vor permite asigurarea conservării biodiversității, menținerea și îmbunătățirea calității serviciilor ecosistemice, menținerea diversității genetice a plantelor și promovarea agriculturii ecologice.

  De asemenea urmează a fi restabilite pădurile, pășunile, luncile precum și conservarea resurselor de apă, reducerea emisiilor de gaze și a poluanților chimici, sporirea activităților de recreere și valorificarea potențialului turistic,  îmbunătățirea infrastructurii și dezvoltarea socio-economică a regiunii.

  Fondarea Primei Rezervații a Biosferei în Moldova urmează să îmbunătățească imaginea țării la nivel internațional și va contribui la aproximarea prevederilor și standardelor europene pentru realizarea Strategiei pan-europene cu privire la conservarea diversității biologice.

  Rezervația biosferei „Prutul de Jos” va avea o suprafață de 14771 de hectarea și include 9 localități din raionul Cahul, dintre care 824 de hectare sunt terenuri silvice din cadrul Ocolului silvic Slobozia, a întreprinderii pentru Silvicultură „Silva-Sud” Cahul, a întreprinderii de stat  Silvocinegetică „Manta-V” și a Rezervației științifice „Prutul de Jos”.