Secvență din cadrul ședinței, Foto: Gazeta de Sud

Viceministrul Sănătăţii, Oleg Creciun, a discutat la Cahul despre ultimele reforme în domeniul sănătăţii

  Oleg Creciun, viceministru al sănătăţii, a  efectuat, marţi, 17 ianuarie, o vizită de studiu la Cahul, unde s-a întâlnit cu conducătorii instituţiilor medicale, cu şefii subdiviziunilor Consiliului Raional Cahul, cu lucrători medicali şi persoane interesate. 

Secvență din cadrul ședinței, Foto: Gazeta de Sud
Secvență din cadrul ședinței, Foto: Gazeta de Sud

  Viceministrul a făcut o trecere în revistă a prerogativelor ministerului vizavi de reforma în domeniul sănătății. Au fost atinse astfel de subiectele precum salarizarea personalului medical, realizarea contractelor cu CNAM în perioada anului 2016, asigurarea cu cadre medicale a instituțiilor din domeniul medicinei.

  „Anul 2016 a fost unul dificil pentru Guvern, dar asta nu a împiedicat Ministerul Sănătăţii să implementeze câteva reforme destul de importante, cum ar fi: reforma salarizării cadrelor încadrate în sistemul obligatoriu de asistenţă medicală, iar în etapa următoare urmează să fie reformată şi formula de salarizare pentru lucrătorii medicali din sectorul bugetar”, a menţionat viceministrul sănătăţii.

  O altă reformă a fost implementată în sistemul de achiziţionare a medicamentelor: „Ieftinirea preparatelor medicamentoase ne-a permis să extindem lista medicamentelor compensate, dar să și lărgim spectrul de beneficiari ai acestor medicamente”, a precizat Oleg Creciun.

  Totodată, anul trecut, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi un nou regulament de alimentaţie a copiilor în şcoli şi grădiniţe: „Copiii noştri petrec majoritatea timpului la şcoală sau la grădiniţă, alimentându-se tot acolo. Noi, fiind o ţară agrară, având fructe şi legume, chiar putem să ne permitem să alimentăm copiii sănătos la un preţ nu prea mare. Mă bucur foarte mult că unele şcoli deja ţin cont de acest regulament.

  Un alt exemplu de reformă implementată cu succes anul trecut a fost activitatea de un an a Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă prespitalicească, dovedindu-se în acest fel că se pot gestiona instituţii mari şi nu ar trebui să fragmentăm sistemul în foarte multe instituţii mici. Potrivit viceministrului, Centrul Naţional de Urgență este o instituţie cu cinci mii de angajaţi la nivel naţional, şi este o instituţie gestionată de un singur director, evitându-se astfel unele cheltuieli în plus.

  Una dintre noutăţile enunţate de viceministrul sănătăţii a fost că în cadrul evaluării regulamentului de salarizare au fost aprobate modificări pentru Hotărârea de Guvern 10/20, care prevede schimbarea costurilor la serviciile medicale. Hotărârea de Guvern a fost aprobată în decembrie, iar până la finele lunii ianuarie vor intra în vigoare noi costuri la serviciile medicale. De exemplu, dacă anterior consultaţia unui medic de categorie superioară costa 19 lei, aceasta va costa 90 de lei. „Astfel, permitem instituţiilor, pe de o parte, să acumuleze venituri destul de bune, iar pe de altă parte, stimulăm populaţia care nu este asigurată să se asigure”, a adăugat Oleg Creciun.

De asemenea, viceministrul a menționat faptul ca la Cahul urmează să fie construit un Spital regional, care ar corespunde cerințelor actuale din acest domeniu.

Sorina REMENTOVA