Cere socoteală pentru banii publici: Vor fi sau nu alocaţii din Fondul Rutier pentru întreţinerea drumurilor locale?

  La sfârşitul anului trecut, Guvernul Republicii Moldova a aprobat noul mecanism de distribuire a resurselor financiare acumulate în Fondul  Rutier.

drum în lucru, indicator, drumuri, reparatie, reparație
Imagine simbol

  Conducătorii oraşului, ai comunelor şi satelor din raionul Cimişlia au salutat adoptarea de către Executivul ţării a noii modalităţi de repartizare a banilor publici pentru necesităţile de întreţinere a drumurilor locale. 

  După părerile lor, decizia în cauză a Guvernului aduce, în sfârșit, transparența, previzibilitatea și echitatea solicitată de mai multă vreme de către autorităţile publice locale, în special, de nivelul unu, adică de primării.

  Dar iată ce a declarat în legătură cu adoptarea documentului în cauză Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM): „Conform acestui mecanism, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, satele și orașele vor primi direct și conform unor criterii obiective surse pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor. În special, urmează ca 50% din taxa rutieră să ajungă direct în bugetele locale, în funcție de numărul de locuitori. Astfel, fiecare sat și oraș din Republica Moldova va primi circa 100 de mii de lei la o mie de locuitori. Această măsură este una cu adevărat excepțională și istorică, deoarece oferă o șansă reală satelor și orașelor din Republica Moldova să se schimbe la față!”.

  Trebuie de menţionat că, până la aprobarea acestei decizii, a fost un proces destul de lung si anevoios de discuții purtate între autorităţile publice locale și Guvern. Publicaţia  noastră a relatat, bunăoară, despre vizita de lucru în raionul Cimişlia a lui Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova (a se vedea „Gazeta de Sud” din 9 decembrie 2016). Atunci, doi primari din această unitate teritorial-administrativă – Gheorghe Răileanu de la Cimişlia şi Tatiana Badan de la Selemet (tot ea şi preşedintă A CALM), au înaintat demnitarului de la Chişinău o serie de propuneri legate de modalităţile de distribuire a mijloacelor financiare colectate în Fondul Rutier.

  E foarte bine că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a plecat urechea la vocea autorităţilor publice locale şi, până la urmă, s-a găsit o variantă de compromis în interesul tuturor. În primul rând, în interesul cetățenilor din localităţile Republicii Moldova, care urmează să beneficieze de banii ce le vor fi alocaţi.

O măsură mult așteptată de autoritățile publice locale

  Potrivit lui Viorel Furdui, aceasta este o revoluție în repartizarea Fondului Rutier, începând cu luna ianuarie 2017. S-a lucrat la acest proiect extrem de mult, au fost implicate autorităţile publice locale, consiliile raionale, societatea civilă. Existau învinuiri că resursele Fondului Rutier se repartizează după criterii politice. De fapt, așa a și fost până în anul 2015. De fiecare dată, la Legea bugetului era fie o anexă, fie o hotărâre de Guvern în acest sens.

  După cum se ştie, Fondul Rutier nu este destinat reparației sau construirii drumurilor din localități, de aceea, primarii au venit cu propunerea aceasta de repartizare. Astfel încât toate localităţile din Republica Moldova vor avea mijloace financiare pentru întreținerea drumurilor locale. Acum, fiecărui cetățean îi vor reveni aproximativ 120 de lei.

  În același timp, primarii nu vor mai fi nevoiţi să se milogească în faţa potentaților zilei, politicienii, spre a obţine finanţare pentru întreținerea drumurilor locale. Proiectul este coordonat cu finanţatorii externi, care recomandă de fiecare dată ca Fondul Rutier să fie descentralizat.

  „Acum, mingea se află pe terenul Parlamentului, a spus directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Furdui. Sperăm foarte mult  ca aleșii poporului să se pătrundă de importanta momentului, această măsură să fie finalizată cu succes și susținută de toate fracțiunile din Parlament, în cel mai scurt timp. Indiferent dacă sunt de la guvernare sau din opoziție. Deoarece această măsura este mult așteptată de autoritățile publice locale și este în interesul general al tuturor comunităților și cetățenilor din întreaga tara”.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ