FMI atenționează Chișinăul: Acordul încheiat cu Republica Moldova ar putea fi reevaluat

În cazul în care unele angajamente, legate de asigurarea obiectivelor în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional vor fi anulate, FMI va trebui să reevalueze dacă mai pot fi realizate obiectivele majore ale programului, se arată într-un comentariu al Fondului la acest subiect acordat pentru Radio Europa Liberă.

Reprezentanta rezidentă la Chișinău a FMI, Armine Khachatryan, a făcut acest comentariu drept reacție la recenta declarație a președintelui Igor Dodon privind anularea deciziei de transformare în datorie publică a creditului acordat de Banca Națională a Moldovei celor trei bănci devalizate, care ulterior au ajuns să fie lichidate, transmite IPN.

În comentariu se menționează că Legea privind convertirea garanțiilor guvernului emise Băncii Naționale în 2014-2015 în hârtii de valoare ale Guvernului, deci în datorie publică, a fost una din acțiunile prealabile în cadrul programului cu FMI, așa cum e menționat și în Scrisoarea de intenții semnată de autorități și în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare.

„Scopul legii respective aprobate în 2016 a fost de a recupera resursele financiare ale BNM care au fost acordate ca credite de urgență celor trei bănci insolvente – Banca de Economii, Banca Socială și UniBanc. Creditele de urgență au fost utilizate pentru achitarea integrală a banilor deponenților acestor trei bănci, inclusiv persoanelor fizice și juridice”, se mai spune în comentariu.