grădiniță, copii, pici

Grădiniţa din satul Tocuz, redeschisă după 22 de ani

În satul Tocuz, raionul Căuşeni, sunt circa 300 de copii de vârstă preşcolară. Cu toate astea, grădiniţa din localitate nu a fost funcţională timp de 22 ani, iar după mai mulţi ani de lucrări, astăzi, 21 decembrie, grădiniţa a fost inaugurată.

rsz_gradinita

Directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale al Moldovei, Mircea Eşanu, a comunicat că, acum trei ani, grădiniţa a început să fie reparată din fondurile oferite din bugetul de stat şi din ajutorul oferit în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova. În total au fost valorificaţi 16 milioane de lei, dintre care grantul românesc a constituit circa 3,5 milioane de lei.

În cadrul lucrărilor, clădirea a fost reconstruită practic, şi pe exterior, şi pe interior. În cadrul sub-proiectului finanţat din grantul oferit de Guvernul României au fost reparate intrările în clădirea grădiniţei şi de acces în subsol, au fost reparate balcoanele, s-au efectuat şi lucrări pe exterior – construcţia gardului şi a scării de acces pe teritoriul grădiniţei, pavarea trotuarelor etc. De asemenea, au fost procurate 12 seturi de mobilier pentru toate sălile de grupă şi au fost dotate complet cu echipament bucătăria şi spălătoria.

Astăzi în cadrul grădiniţei sunt 263 de copii în 12 grupe, inclusiv la creşă.