Acest tractor cu remorcă a fost procurat în cadrul proiectului „Amenajarea gunoiştii pentru 11 primării din raionul Cimişlia”Acest tractor cu remorcă a fost procurat în cadrul proiectului „Amenajarea gunoiştii pentru 11 primării din raionul Cimişlia”

Polonezii ajută la ecologizarea localităţilor cimişliene

  La  începutul săptămânii curente, a fost finalizat proiectul „Amenajarea gunoiştii pentru 11 primării din raionul Cimişlia”. Acesta a fost implementat în perioada august-decembrie 2016 cu sprijinul financiar al Ambasadei Poloniei în Republica Moldova şi al consiliului raional din această unitate teritorial-administrativă.

  11 primării din raionul Cimișlia au beneficiat, pe parcursul ultimelor patru luni de zile, de un proiect finanțat de Ambasada Poloniei la Chişinău, în parteneriat cu administraţia publică locală de nivelul doi privind amenajarea gunoiștii comune din satul Mihailovca.

Acest tractor cu remorcă a fost procurat în cadrul proiectului „Amenajarea gunoiştii pentru 11 primării din raionul Cimişlia”Acest tractor cu remorcă a fost procurat în cadrul proiectului „Amenajarea gunoiştii pentru 11 primării din raionul Cimişlia”
Acest tractor cu remorcă a fost procurat în cadrul proiectului „Amenajarea gunoiştii pentru 11 primării din raionul Cimişlia”

  Potrivit primarului din localitatea respectivă,  Iurie Morari, circa o treime din locuitorii satului  au  încheiat contracte privind evacuarea deșeurilor menajere prin intermediul pubelelor, repartizate pentru fiecare gospodărie. În perspectivă, urmează a fi distribuite încă 900 de pubele.

  Populaţia de aici este mulţumită de serviciile prestate, pentru care achită, în fiecare lună,  câte nouă lei de persoană. Deșeurile sunt evacuate o dată pe săptămână, într-o zi stabilită pentru toţi cetăţenii. Astfel, localitatea Mihailovca a devenit în ultima perioadă mai curată și mai amenajată.

  Deşeurile menajere sunt transportate la gunoiștea centrală cu un camion specializat. Dar persoanele implicate în acest proces ne-au spus că uneori apar probleme în legătură cu faptul că mașina nu are acces pe străzile laterale din localitate în zilele când plouă sau ninge.

 Primăriţele comunităţilor învecinate, Selemet şi Satul Nou, Tatiana Badan şi, respectiv, Natalia Chistol, au salutat implementarea proiectului în cauză, care a contribuit substanţial la ecologizarea centrelor locative pe care le gestionează.

  Iniţiatoarea principală a proiectului „Amenajarea gunoiştii pentru 11 primării din raionul Cimişlia”, Natalia Răileanu, şefa Direcţiei economie şi atragerea investiţiilor din cadrul Consiliului Raional, ne-a comunicat că, graţie finanţelor alocate de către Ambasada Poloniei în ţara noastră, s-a reușit  procurarea unui tractor şi a unei remorci pentru serviciul de evacuare a deşeurilor. Această tehnică este folosită în mod special pe sectoarele de drum deteriorate sau pe timp de ploaie.

  În acelaşi timp, din discuţiile cu angajaţii serviciului de evacuare a deşeurilor, am aflat că ei nu sunt mulțumiți de condițiile de lucru, afirmând că nu au primit de trei luni salarii, că le vine greu să încarce deșeurile care nu corespund cerințelor: resturi vegetale, gunoi de grajd, materiale de construcție etc.

  Ar mai trebui  menţionat şi următorul  fapt: anterior, la gunoiștea comună  din satul Mihailovca apăreau probleme   legate de stocarea și păstrarea deşeurilor: vântul răspândea pungile de polietilenă pe câmpurile agricole adiacente, accesul la gunoiște se făcea haotic, din diferite părți. Una din activităţile proiectului  a permis îngrădirea gunoiştii pe o distanţă totală de circa 400 de metri și construirea unei porţi centrale la intrarea pe teritoriul ei.

  Potrivit Nataliei Răileanu, impactul proiectului „Amenajarea gunoiștii pentru 11 primării din raionul Cimișlia” este evident. Datorită implementării lui, s-au creat condiții sanitare salubre pentru mai mult de 14.000 de proprietari ai gospodăriilor casnice şi pentru 36 de instituţii publice şi agenţi economici din 14 localități: oraşul Cimişlia, comunele Codreni,  Gradişte şi Porumbrei, satele Batâr, Ciucur-Mingir, Iurievca, Sagaidac, Sagaidacul Nou, Satul Nou, Selemet, Suric, Troiţcoe, Zloţi, de unde sunt depozitate lunar peste 700 de metri cubi de deşeuri menajere.âDe asemenea, şefa Direcţiei economie şi atragerea investiţiilor a Consiliului Raional Cimişlia a specificat că au fost lichidate 12 gunoişti apărute stihinic, s-a efectuat o vastă muncă de lămurire în rândul  populaţiei cu genericul „Colectează educat pentru satul tău curat”.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ