Primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, îl felicită pe Grigore Jelihovschi, învingătorul între elevi, Foto: Ion Jalbă

MEMORIALUL „DUMITRU MORARU” LA ŞAH A DEVENIT O BUNĂ TRADIŢIE

20 de participanţi, făcând parte din două categorii de vârstă, au ieşit la startul ediţiei din anul curent a competiţiilor la şah în memoria lui Dumitru Moraru, un renumit reprezentant al acestei probe la sfârşitul secolului trecut.

Fiind un sportiv multilateral dezvoltat, Dumitru Moraru a practicat, de asemenea cu mult succes, acolo unde a activat (ca profesor de fizică şi matematică la Şcoala din satul Abaclia,raionul Basarabeasca, în calitate de director al Şcolii de la Cenac, Cimişlia, fiind director al Asociaţiei sportive din raionul Cimişlia), şi  jocul de dame, handbalul, baschetul…

Primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, îl felicită pe Grigore Jelihovschi, învingătorul între elevi, Foto: Ion Jalbă
Primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, îl felicită pe Grigore Jelihovschi, învingătorul între elevi, Foto: Ion Jalbă

Întreaga organizare a memorialului raional la şah „Dumitru Moraru”, inclusiv premierea învingătorilor, şi-a asumat-o, conform tradiţiei, primăria oraşului Cimişlia. Aşa că a fost ceva firesc ca întrecerile să fie deschise cu un cuvânt de salut al edilului-şef din această urbe, Gheorghe Răileanu, care a îndemnat sportivii să demonstreze un joc interesant, plin de combinaţii.

Andrei Malcoci, campion între adulţi

Turneul rezervat maturilor a adunat în faţa tablelor de şah 10 sportivi, care au luptat două zile pentru titlul suprem.

Concurenţa a fost una extrem de încordată. E destul să menţionăm că nimeni dintre participanţi nu a scăpat de înfrângere şi că în cele 90 de partide disputate au fost înregistrate numai 13 egalităţi.

Campion în această categorie de vârstă a devenit Andrei Malcoci din oraşul Cimişlia, care şi-a trecut la activ şapte victorii şi o remiză, iar la pasiv—o pierdere. Cu totalul de şapte puncte şi jumătate din nouă posibile, el şi-a asigurat locul întâi.

Tot şapte biruinţe a obţinut şi Mihai Guţu din satul Topala, dar cele două înfrângeri suferite nu i-au permis să obţină decât locul doi.

Pe locul trei s-a situat Stanislav Cepalâga din centrul raional cu rezultatul de şase puncte şi jumătate: cinci victorii, trei remize şi un insucces.

Cei mai buni, elevii de la Liceul „Mihai Eminescu”

La turneul desfăşurat între copiii de vârsta şcolară au participat, la fel, 10 sportivi. Cei mai buni aici au fost reprezentanţii Liceului teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia.

Surpriza cea mai a fost furnizată de către unul din cei mai mici concurenţi—Grigore Jelihovschi, elev în clasa a cincea la instituţia de învăţământ nominalizată. Acesta, în lupta decisivă pentru locurile unu şi doi, l-a învins pe colegul său de şcoală, Igor Moleşteanu, care învaţă în clasa a noua.

Interesant este faptul că e locul trei s-a situat Alexei Arnaut, un alt elev din clasa a cincea de la acelaşi liceu.

Nu putem trece cu vederea şi următorul moment: la competiţii, alături de băieţi, a fost prezentă şi o fată. Este vorba de Corina Bargan, elevă în clasa a zecea, tot de la Liceul teoeretic „Mihai Eminescu” din centrul raional, care a împărţit locurile cinci-şase.

Primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a înmânat învingătorilor diplome de gradele respective şi premii băneşti: 300 de lei—pentru locul întâi, 200—pentru locul doi, 100 de lei—pentru locul trei.