Vitalie Ciobanu și semănătoarea Osduman HVM-6, procurată în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Fermierii beneficiari de granturile post-investiționale MAC-P își împărtășesc impresiile

  Un grup de jurnaliști a vizitat recent doi fermieri care au beneficiat de programul de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor” din cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

 Primul agricultor vizitat, Vitalie Ciobanu, din satul Hârtop (raionul Cimișlia), a investit în procurarea de utilaj agricol (Semănătoare HVM-6) pentru un management durabil al terenurilor. Administrator al SRL-ului VitCim, cu o experiență în agricultură de 8 ani, Vitalie Ciobanu a procurat în urmă cu 2 ani această semănătoare pentru prelucrarea minimală a solului.

  „Cea mai mare problemă în satul nostru este absența râurilor sau a lacurilor. În fiecare an riscăm, nu știm care va fi cantitatea anuală de precipitații. Ne străduim să facem agricultură bazată pe prelucrarea minimă a solului, astfel, noi conservăm apa în sol. Desigur că sunt aspecte pozitive și negative ale acestei tehnologii, pe deoparte reținem apa în sol, iar pe de altă parte buruianul și insectele se dezvoltă. Semănătoare se manifestă bine în câmp, am semănat direct în brazdă sorg, porumb și floarea soarelui. Lucrul s-a primit foarte calitativ” – a declarat Vitalie Ciobanu. 

Vitalie Ciobanu și semănătoarea Osduman HVM-6, procurată în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).
Vitalie Ciobanu și semănătoarea Osduman HVM-6, procurată în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

  Al doilea agricultor, Nicolaie Tomșa din localitatea Cneazevca, raionul Leova, manager al Cooperativei Agricole Lorex-Agro, a procurat o cositoare, o semănătoare, un împrăștietor de îngrășăminte minerale și un tocător de resturi vegetale. Ambii și-au rambursat o parte a investiției efectuate prin intermediul proiectului MAC-P, componenta „Managementul Durabil al Terenurilor”.

  Participanții la vizita de studiu au văzut și aflat cum funcționează și ce randament dau utilajele agricole destinate prelucrării solului cu ajutorul tehnologiei No-till, au vizitat câmpurile agricole cultivate cu utilaje No-till. Și au aflat mai multe despre provocările apărute în activitatea și planurile de viitor ale agricultorilor. 

Nicolaie Tomșa demonstrează cositoarea procurată în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)
Nicolaie Tomșa demonstrează cositoarea procurată în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)

 Ambii beneficiari ai liniei de granturi post-investiționale, fermieri cu experiență și ambiție, au evidențiat importanța și beneficiile implementării practicilor și tehnologiilor care îmbină agricultura cu ecologia. Atât domnul Vitalie Ciobanu, cât și Nicolaie Tomșa, au subliniat beneficiul conservării apei în sol, garantat de utilizarea acestor utilaje agricole. Activând într-o regiune săracă în precipitații, ambii agricultori au arătat cum valorifică puținele picături de ploaie care le asigură roada în fiecare an. Totodată, cei doi au confirmat importanța calității înalte a producției agricole și munca uriașă care stă în spatele asigurării acestei calități. Nu în ultimul rând, agricultorii vizitați au vorbit despre necesitatea de a fi mereu informați cu privire la noutățile și inovațiile din agricultură, la oportunitățile de finanțare și la sarcina de a prioritiza cu multă economie cheltuielile în propria gospodărie.

„Fermierii care se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru proiectul MAC-P, vă rog foarte mult să apelați la acest proiect deoarece condițiile sunt foarte avantajoase. Trebuie să completați dosarul și să-l depuneți la AIPA teritorială, iar peste o lună puteți deja să primiți banii. În prezent avem 111 de fermieri care au beneficiat de granturi pentru managementul durabil al terenurilor” a menționat Igor Bujor, consultant din cadrul UCIMPA.

Granturile post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”, oferite în cadrul proiectului MAC-P, sunt destinate producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului. Linia de granturi este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova.

  În prezent este în desfășurare cel de-al cincilea apel de granturi MDT, doritorii fiind invitați să aplice dosarele până la 15 decembrie 2016, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Activitatea a fost organizată de către Mișcarea Ecologistă din Moldova, Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în Agricultură (UCIMPA), cu sprijinul informațional al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova (AJMTEM).

Daniel Aramă