Seminarul teoretico-practic în limba franceză pentru profesorii căuşeneni.

Ajutor metodic din Franţa pentru profesorii de la Căuşeni

  Pe parcursul ultimilor doi ani, angajaţii Direcţiei învăţământ a Consiliului Raional Căuşeni (CRC) colaborează intens cu membrii Asociaţiei francofone „Solidarité Laїque”, cu susţinerea căreia sunt organizate mai multe activităţi metodice pentru cadrele didactice de limba franceză.

  După cum informează site-ul oficial al Consiliului raional, relativ nu demult, în incinta Liceului teoretic „Alexei Mateevici” din oraşul  Căuşeni, s-a desfăşurat un seminar teoretico-practic cu participarea profesorilor de limba franceză din raion. A fost discutată tema: „Formarea şi dezvoltarea competenţei de comunicare orală în cadrul orelor de limba franceză”. 

Seminarul teoretico-practic în limba franceză pentru profesorii căuşeneni.
Seminarul teoretico-practic în limba franceză pentru profesorii căuşeneni.

  Seminarul a avut două moderatoare: Svetlana Păun, specialistă principală, metodistă la limbi străine în cadrul Direcţiei învăţământ Căuşeni, şi  pe Marie-Laurence Chambon, reprezentantă din partea proiectului „Francophonie et Solidarité” din Franţa.

  Pe parcursul seminarului s-a vorbit despre numărul şi denumirile actuale ale regiunilor din Franţa, despre utilizarea pedagogică a scurtmetrajului în timpul orelor de limba franceză, s-au enumerat tipurile de exerciţii care pot fi aplicate în clasă, pentru a dezvolta la elevi competenţa de comunicare orală.

  La sfârşit, moderatoarele au înmânat participanţilor  materiale auxiliare şi certificate de participare la această activitate.

  În opiniile celor prezenţi la eveniment, astfel de seminare sunt binevenite, deoarece profesorii au posibilitate să converseze cu nativi francezi şi să realizeze un schimb de bune practici.

  Totodată, acestea constituie un mijloc eficient de a promova limba, cultura şi tradiţiile poporului nostru.

    După seminar, oaspetele de onoare, Marie-Laurence Chambon, a avut posibilitatea să viziteze un monument arhitectural – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, şi Muzeul raional de istorie şi etnografie din oraş.

  Direcţia învăţământ Căuşeni a adus mulţumiri administraţiei Liceului teoretic „Alexei Mateevici”, în mod special, managerei şcolare, Daria Dormenco, directoarei adjuncte pentru instruire, Natalia  Zavalişco, şi directoarei adjunct pentru educaţie, Viorica Ştepa, pentru buna organizare şi desfăşurare a seminarului, precum şi conducerii Muzeului de istorie şi etnografie (directoare Maria Bondarenco),  pentru excursia plăcută din interiorul acestei instituţii.

Ion CIUMEICĂ