Eliberarea puietului de pește în lacul de acumulare de la Dubăsari, captură video.

39 de tone de puiet de pește vor fi eliberate în bazinele Costești-Stânca și Dubăsari (video)

  Acțiunea de repopulare a bazinelor acvatice cu puiet de pește, este prima în ultimii trei ani și are drept scop dezvoltarea ihtiofaunei și ameliorării situației în râurile Prut și Nistru dar și afluenții acestora.  

Eliberarea puietului de pește în lacul de acumulare de la Dubăsari, captură video.
Eliberarea puietului de pește în lacul de acumulare de la Dubăsari, captură video.

 Potrivit comunicatului emis de către Ministerul Mediului,  acțiunea presupune eliberarea în apele lacurilor de acumulare a 39.400 kilograme de puiet de pește. În cadrul acțiunii, urmează a fi eliberat puiet de speciile Carp, Cosaș, Sânger și Novac. Astfel, 26.200 kilograme dintre acesta urmează a fi eliberat în lacul de acumulare Dubăsari iar alte 13.200 kilograme în lacul Costești-Stânca.  Achiziția a 39 de tone de puiet a costat 1.290.000 de lei și a fost integral finanțată din sursele Fondului Ecologic Național. 

  Prezent la eveniment, Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a menționat că repopularea dată este prima de acest gen din ultimii trei ani și a subliniat că la momentul de față ihtiofauna fluviului Nistru a avut de suferit mult de pe urma secetei din vara acestui an, iar acțiunea dată vine să refacă prejudiciul cauzat de cataclismele naturale și efectul negativ al factorului antropic.

  Popularea lacului de acumulare Dubăsari și Costești-Stânca cu puiet de specii valoroase de peşti, în cantităţi argumentate, va contribui la ameliorarea stării resurselor piscicole și va reduce semnificativ din densitatea plantelor.
  Potrivit Ministerului Mediului, Moldova se află pe ultimul loc în topul ţărilor europene cu cei mai mulţi peşti în rîuri. Reprezentanţii serviciului piscicol spun că acest lucru se întâmplă din cauza braconajului.