Panouri solare la Căuşeni pentru producerea apei calde

Suport din partea UE la încălzirea cu energie din biomasă la două instituţii din oraşul Căuşeni

  Spitalul raional Căuşeni şi Direcţia situaţii excepţionale din localitate au fost branșate, din fonduri europene, la sisteme de încălzire pe bază de biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară, se arată într-un articol remis redacţiei noastre. Acestea sunt primele instituţii de profil din Republica Moldova care vor utiliza astfel de tehnologii de energie regenerabilă. Valoarea totală a investiţiei este de 203 mii de euro, banii fiind acordaţi în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Secvență de la eveniment.
Secvență de la eveniment.

  „Îmi face o deosebită plăcere să particip la lansarea acestor două noi sisteme de încălzire în Căuşeni, care simbolizează dezvoltarea continuă a sectorului energiei din biomasă în R. Moldova. Spitalul de aici este primul din ţară branșat la un sistem de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”, iar Departamentul situaţii excepţionale este prima instituţie de acest profil beneficiară a proiectului.  Ne bucurăm că ambele instituţii vor avea acces şi la apă caldă datorită colectoarelor solare. De noile investiţii vor beneficia, înainte de toate, oamenii care vor avea un mediu mai confortabil. Tehnologiile eco oferă şi posibilitatea de a face economii şi a de utiliza energia produsă pe loc”, a declarat Aneil Singh, şefa Secţiei cooperare în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene din Republica Moldova.

  Spitalul din Căuşeni este în prezent cea mai mare instituţie beneficiară a Proiectului „Energie şi Biomasă”. Blocul curativ al acestuia, branșat la sistemul de producere a energiei termice şi apei calde din surse regenerabile de energie, oferă anual asistenţă medicală la peste 6.000 de persoane. Aici sunt amplasate principalele secţii ale spitalului: terapie intensivă, chirurgie, traumatologie, maternitate, pediatrie, cardiologie ş. a. Capacitatea totală a centralei termice este de 750 kW şi încălzeşte o suprafaţă de peste 6.700 de metri pătrați, iar cele 30 de colectoare solare vor fi suficiente pentru a asigura apa caldă pentru uzul pacienţilor şi al personalului spitalului.

  „Blocul curativ solicită un nivel mai sporit de confort termic şi, înainte de toate, siguranţa livrării agentului termic. Noul sistem de încălzire ne oferă independenţă energetică: vom folosi energia produsă în ţara noastră. Colectoarele solare ne vor asigura cu apă caldă şi vom reduce astfel din costurile la energia electrică. Nu în ultimul rând, apreciem faptul că folosim energie curată, protejând astfel mediul ambiant şi sănătatea oamenilor”, spune Valentina Panfilova, medic la spitalul din Căuşeni. 

Panouri solare la Căuşeni pentru producerea apei calde
Panouri solare la Căuşeni pentru producerea apei calde

Confort termic, ecologic și… psihologic

  „Ne bucurăm că proiectele de conectare la sisteme de încălzire pe biomasă se extind şi în instituţiile medicale, de salvatori şi în alte instituţii vitale. Odată cu extinderea acestora, se dezvoltă nu doar autonomia energetică locală, dar şi economia locală: se creează noi locuri de muncă, se dezvoltă noi afaceri, de care beneficiază bărbaţii şi femeile”, afirmă Stefan Liller, reprezentantul permanent adjunct al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova. 

  Departamentul situaţii excepţionale din oraşul Căuşeni este al doilea beneficiar al Proiectului „Energie şi Biomasă” în această comunitate. Instituţia a trecut de la gaze la încălzirea cu biomasă şi, în plus, şi-a extins suprafaţa încălzită. De asemenea, aici au fost montate colectoare  ce produc apă caldă de la energia solară. Capacitatea centralei termice este de 90 kW şi ea va încălzi o suprafaţă de 750 de metri pătrați folosită de cei 90 de salvatori.

  „Asemenea proiecte de investiţii ajută raionul Căuşeni să reducă dependenţa energetică faţă de furnizorii externi de gaze şi cărbune. În prima sa etapă de implementare (2011-2014), Proiectul „Energie şi Biomasă” a instalat centrale termice pe bază de biomasă în alte trei comunităţi din raionul Căuşeni: Ciufleşti, Tănătarii Noi şi Cârnăţenii Noi. Ne propunem să extindem asemenea proiecte şi în alte comunităţi”, zice Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni. 

  Proiectul „Energie şi Biomasă”, primul de anvergură în sectorul energiei verzi, lansat în 2011, şi-a propus un  plan ambiţios: de a contribui la producerea sigură, competitivă şi durabilă a energiei din biomasă, cea mai viabilă şi accesibilă sursă de energie regenerabilă în Republica Moldova. În cei cinci ani de activitate s-a realizat o schimbare vizibilă în sectorul energetic naţional:

  • Peste 130.000 persoane beneficiază de confort termic sporit şi ecologic.
  • Peste 9,02 mln. de euro  au fost investiţi, din fonduri europene, în sisteme de încălzire pe biomasă.
  • 190 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare au sisteme moderne de încălzire pe biomasă, inclusiv 10 grădiniţe, centre de sănătate sunt dotate cu panouri solare de producere a apei calde.
  • 1000 de familii îşi încălzesc casele cu energie verde datorită Programului de subvenţionare lansat de Proiectul „Energie şi Biomasă”.

  Proiectul „Energie şi Biomasă” este finanţat de UE şi implementat de PNUD. Bugetul pentru etapa a doua a proiectului (2015-2017) este de 9,41 milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană.

                                                                                    Ion CIUMEICĂ