Departamentul Românilor de Pretutindeni, sprijin pentru credincioşii de stil nou din Slobozia Mare

  Construcția bisericii din Slobozia Mare, raionul Cahul, a înregistrat progrese cu sprijinul Guvernului României. Părintele Ion Herța a venit în satul Slobozia Mare în iarna anului 2002. Deși în sat mai exista o biserică, cea a Mitropoliei Moldovei, enoriașii de aici au insistat să aibă o biserică și din partea Mitropoliei Basarabiei, deoarece își doreau celebrarea sărbătorilor religioase și pe stil nou, nu doar pe cel vechi.

departament

  Trebuie să menționăm că slobozienii sunt printre puținii moldoveni care au trecut de mult timp la sărbătorile religioase pe stil nou. De la o casă de locuit unde se țineau slujbele inițial, la un cort improvizat și până la pornirea construcției unei noi biserici pe terenul donat de niște bătrâni din sat, soborul Sfinţilor Arhangheli Gavriil și Mihail a demarat în ultimii trei ani numeroase proiecte de dezvoltare, cu sprijinul Guvernului României, al Departamentului Românii de Pretutindeni.

  Cel mai recent proiect a fost „Dezvoltarea culturii și consolidarea valorilor spirituale românești prin construirea unei biserici” pin intermediul căruia Biserica a reușit să achiziționeze mobilierul necesar, în care se cuprinde: catapeteasma, strana pentru cântăreți, strana pentru enoriași, iconostase, scaun arhieresc și proscomidiar.

  Mai mult decât atât, comunitatea s-a solidarizat și a montat instalația de căldură prin pardoseală și ulterior gresia. Părintele Ion Herţa spune că, datorită mărinimiei fraţilor de peste Prut, visul de a avea o Biserică de stil nou în sat a devenit realitate.

  „Departamentul Românilor de Pretutindeni ne-a oferit suport în trei etape: în prima fază, ne-a oferit 10 mii de euro, în a doua etapă – 15 mii de euro şi în cea de-a treia, la fel, 15 mii de euro, plus contribuţia noastră de 10 sau 15 procente, aşa cum ni s-a cerut, sumă pe care am colectat-o cu ajutorul enoriaşilor. A mai rămas de executat pavajul, faţada exterioară a bisericii, mai sunt multe etape de parcurs, pentru ca o biserică să devină o adevărată casă a Domnului. Sperăm şi contăm în continuare pe sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, să mai construim pe lângă biserică un teren de joacă pentru copii, o bibliotecă şi, de ce nu, o cantină socială”, a relevat parohul Ion Herța.

  Părintele Ion declara anterior pentru „Gazeta de Sud” că chiar și primul pas de a găsi un teren de construcție a constituit o realizare: „Acum, nu mai este incertitudinea că mâine cineva va veni să ne ia locul de rugăciune”, spunea el, cu trei ani în urmă. Pentru cei care vor să susțină cauza bisericii de la Slobozia Mare, donațiile pot fi făcute în conturile: N2251015016212 (lei) și 2251115026212 (USD), deschise la Moldova–Agroindbank SA.