Cooperarea moldo-letonă la nivel de regiuni, o șansă pentru micii întreprinzători

Distanţa dintre Cimișlia și Letonia a devenit acum mai mică. Asta după ce Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a semnat, nu demult, Protocolul de intenţie privind colaborarea cu Regiunea de planificare Zemgali din statul baltic Letonia.

Semnarea Protocolului de intenţie cu privire la colaborarea dintre Agenţia de Dezvoltare Regională Sud din republica Moldova şi Regiunea de planificare Zemgali din Letonia
Semnarea Protocolului de intenţie cu privire la colaborarea dintre Agenţia de Dezvoltare Regională Sud din republica Moldova şi Regiunea de planificare Zemgali din Letonia

Potrivit unui comunicat de presă, intenția de colaborare, semnată între cele două regiuni, este doar un început, pentru că, în următoarele luni, Maria Culeşov, directoarea ADR Sud, și Valdis Veips, directorul executiv al Regiunii de planificare Zemgali, urmează să parafeze deja Protocolul de colaborare propriu-zis. Acesta va asigura relaţii de prietenie și cooperare între Regiunea de Dezvoltare Sud din Republica Moldova și Regiunea Zemgali din Republica Letonă.

În opinia oficialilor din țara baltică, semnarea documentului ar putea reprezenta încă un pas făcut de țara noastră în parcursul ei spre Comunitatea Europeană.

„Cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova aveam deja stabilite relații de prietenie și colaborare încă din anul 2012. Acum, după ce am vizitat și Regiunea de Dezvoltare Sud a țării dvs., unde am văzut că, de asemenea, există potențial uman și economic, în special, agricol, putem spune că relația de cooperare a țării noastre cu Moldova s-a extins și a devenit una mai strânsă, mai puternică. Ne-a plăcut mult sudul Republicii Moldova. Am văzut locuri extraordinar de frumoase și am discutat cu oameni deosebiți. Avem și o istorie comună. Sperăm că vom avea și un viitor comun. Putem spune că suntem deja prietenii voştri şi vă vom ajuta cu toate cele necesare în parcursul vostru european, deoarece noi, din 2004, suntem în Uniunea Europeană şi în NATO, iar cu sprijinul Letoniei și al altor țări sperăm ca Moldova să adere în cel mult 10 ani la UE”, a declarat Veronica Iurcea, expert principal al Departamentului politică regională a Direcției planificare a dezvoltării regionale din cadrul Ministerului Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia.

Beneficiul colaborării va fi reciproc

La rândul ei, Maria Culeşov, directoarea ADR Sud, a menţionat: „Sper că semnarea acestui Protocol de intenție privind colaborarea cu o regiune similară din sudul Letoniei va da roade şi va fi în beneficiul popoarelor noastre. De asemenea, cooperarea va deschide noi orizonturi și va aduce noi oportunități pentru Regiunea de Dezvoltare Sud prin stabilirea unor parteneriate între autorităţile publice locale și agenții economici din această zonă a Republicii Moldova și cei din Letonia ”.

Precizăm că din componența delegației letone care s-a aflat, timp de două zile, în vizită în Regiunea de Dezvoltare Sud, au făcut parte reprezentanți ai autorităților publice locale și antreprenori din mai multe regiuni ale acestei ţări. În prima zi a vizitei, oaspeții din Letonia s-au familiarizat cu activitatea ADR Sud, au discutat cu gazdele despre profilul Regiunii de Dezvoltare Sud din Republica Moldova, informându-se detaliat despre modelul autohton de administrare publică locală și principalele ramuri economice și sociale ale regiunii etc.

De asemenea, oaspeții din Letonia au vizitat Centrul pentru tineret și sport din oraşul Căușeni, Vinăria Purcari din raionul Ștefan Vodă, Incubatorul de Afaceri din orașul Cimișlia și Muzeul de istorie, etnografie și artă din aceeaşi urbe.

În cea de-a doua zi a aflării lor în Regiunea de Dezvoltare Sud, letonii au participat, alături de factorii centrali și locali de dezvoltare regională, la Conferința „Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016”.