Pasiunea pentru roboţi a tinerilor din Cehia, transmisă liceenilor din oraşul Cimişlia

  Şedinţa ordinară a Clubului amatorilor de robotehnică din cadrul Liceului teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia a fost consacrată întâlnirii cu un grup de tineri pasionaţi de acest domeniu din Republica Cehă, pe parcursul căreia au fost demonstraţi câţiva roboţi de dimensiunile unor jucării.

  La Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia activează un club al amatorilor de robotehnică. Cu un an în urmă, elevii de la această instituţie de învăţământ au câştigat un proiect în baza căruia au obţinut un set de roboţi lego. Deocamdată, membrii clubului în cauză asamblează roboţi după modelele existente deja pe piaţă. Dar adolescenţii îşi fac mari planuri pentru viitor, sperând să inventeze modele personale de roboţi lego. 

Unul din roboții prezentați de către elevii din Cehia
Unul din roboții prezentați de către elevii din Cehia

  În acest context s-a încadrat şi deplasarea la Cimişlia a câtorva foşti şi actuali studenţi ai universităţilor tehnice din Cehia, pasionaţi de sfera robotehnică, în vederea organizării unui schimb util de experienţă.

  În debutul vizitei oaspeţilor de peste hotare, la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia a avut loc demonstrarea câtorva roboţi de dimensiunile unor jucării, ceva de tipul maşinuțelor sau a tractoraşelor, care a adunat în jurul lor mai mulţi tineri curioşi.

  Aparatele respective au fost confecţionate şi demonstrate elevilor de către semenii lor cehi, urmărindu-se scopul de a le trezi  interesul gazdelor pentru roboţi şi, în genere, pentru robotehnică.

  Potrivit lui Cornel Delinschi, profesor de informatică la liceul respectiv, aici se fac primii paşi în domeniu. „Este începutul unui lucru de mare perspectivă, care, sperăm, se va solda cu crearea unor sisteme integre în viaţa de toate zilele. Bunăoară, alcătuirea unei reţele automatizate pentru irigarea în sere sau aplicarea aparatelor în alte ramuri. Principalul este să trezim interesul copiilor faţă de  această lume magică a roboţilor”, a declarat pedagogul.

  Pe parcursul întâlnirii a fost prezentată o lecţie despre cibernetică creativă şi robotică, dar şi despre aplicarea ei în practică în cele mai diverse domenii.

  Elevii s-au arătat încântaţi de ceea ce au văzut la eveniment. Vasile Dascăl, Daniel Borodin şi alţi colegi de-ai lor au spus că au aflat lucruri extrem de interesante, pe care vor încerca să le aplice în viaţa de zi cu zi.

  Activitatea s-a încheiat cu prezentări de către tinerii cehi a informaţiilor despre instituţiile  de învăţământ şi programele educaţionale din ţara lor. Oaspeţii au făcut apel către absolvenţii Liceului teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia să-şi continue studiile la universităţile din Cehia. Rostislav Manovski, absolvent al unei universităţi din Praga, a îndemnat gazdele să-şi îmbogăţească bagajele de cunoştinţe despre robotehnică la instituţia unde a învăţat el.

                                                                                     Ion CIUMEICĂ