Deschiderea forumului de către Tatiana Marin, preşedinta Organizaţiei teritoriale Ştefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova

Forumul Comunitar de Mediu în regiunea de sud-est a ţării 

  În oraşul Ştefan Vodă a avut loc Forumul Comunitar de Mediu pentru partea de sud-est a republicii. Evenimentul s-a desfăşurat sub egida  Organizației teritoriale Ștefan Voda a Mișcării Ecologiste din Moldova în parteneriat cu consiliul raional de aici, cu Asociaţia obştească „EcoContact”, cu Asociaţia ecologică  „Biotica”. Acesta este cuprins în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului între societatea civilă și administrația publică locală pentru o bună guvernare și dezvoltare locală”, susținut de Fondul Național pentru Democrație (NED). 

Deschiderea forumului de către Tatiana Marin, preşedinta Organizaţiei teritoriale Ştefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova
Deschiderea forumului de către Tatiana Marin, preşedinta Organizaţiei teritoriale Ştefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova

  Potrivit unui comunicat oficial,  Tatiana Marin, președinta  Organizației teritoriale Stefan Vodă a Mișcării Ecologiste din Moldova, a adus la cunoştinţa asistenţei  că scopul forumului constă în promovarea valorilor democratice prin asigurarea unei platforme de discuții privind buna guvernare și dezvoltarea locală între reprezentanții administrației publice locale, ONG-uri, oficiali guvernamentali, specialiști și cetățeni interesați.

  Tatiana Marin a accentuat faptul că promovarea unor activități desfășurate de sectorul societății civile în parteneriat cu autoritățile reprezintă o condiție prealabilă pentru succesul în obținerea unei dezvoltări locale durabile.

  La eveniment au participat circa 100 de persoane: reprezentanți ai administrațiilor  publice locale de nivelul doi, primari ai localităților raionului Stefan Vodă, conducători de ONG-uri din municipiul Chişinău, din raioanele  Stefan Vodă, Anenii Noi şi Căușeni, profesori, bibliotecari, specialiști din diverse domenii, cetățeni activi, coordonatori ai diverselor programe de finanțare din cadrul PNUD Moldova, tineri ecologiști.

Buna guvernare a mediului și extinderea numărului de actori sociali

  În cuvântul de salut adresat celor prezenţi, Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a menţionat că în această unitate teritorial-administrativă activează  aproximativ 100 de organizații obștești, care au o conlucrare bună cu consiliul raional și cu autorităţile publice locale de nivelul unu. „Forumul este binevenit pentru societatea civilă, deoarece de calitatea mediului înconjurător depinde calitatea vieții cetățenilor”, a specificat Nicolae Molozea.

  Prezent la Forumul Comunitar de Mediu, Alecu Reniță, preşedintele  Mişcării Ecologiste din Moldova (MEM), a încurajat dialogul între actorii guvernamentali și cei din societatea civilă privind implementarea politicilor de mediu la nivel local.

  Conducătorul MEM a citat exemple concrete, istorii de succes despre rezultatele îmbucurătoare în rezolvarea unor probleme de mediu datorită implicării active a societății civile. Alecu Reniță a relevat două chestiuni importante legate de viitor: buna guvernare a mediului și cum putem extinde numărul de actori sociali, de persoane active și grupuri diferite pentru a asigura buna guvernare a mediului.

  În ședința plenară despre parteneriatul între autorităţile publice locale și societatea civilă au vorbit, prezentând exemple concrete, Adelina Barbăneagră, șefa Direcției economie și atragerea investițiilor în cadrul Consiliului Raional Ștefan Vodă,  Ersilia Qatrawi, primăriță de Ștefănești, Svetlana Turuta, președinta Organizaţiei non-guvernamentale „Icar-Dedal” din satul Palanca, Aurelia Cebotari, membră a Consiliului Raional Ștefan Vodă.

  La forum au fost date aprecieri înalte progreselor înregistrate de raionul Ștefan Vodă la capitolul protecția mediului, economia verde, s-a vorbit despre oportunități de finanțare a proiectelor ce țin de mediu, s-au discutat și alte chestiuni importante.

  La finele evenimentului, a fost discutată și aprobată rezoluția Forumului Comunitar al ONG-urilor de mediu din zona de sud-est a Republicii Moldova.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ