Începutul întâlnirii din satul Troiţcoe, raionul Cimişlia

CAMPANIA  „STOP  FALS” A  AJUNS LA TROIŢCOE, RAIONUL CIMIŞLIA (VIDEO)  

  Discuţii sincere şi pline de conţinut s-au purtat marţi, 26 iulie curent, în satul Troiţcoe din raionul Cimişlia, unde a avut loc o întâlnire a circa 30 de locuitori de aici cu un grup de jurnalişti în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase „STOP FALS”. 

Începutul întâlnirii din satul Troiţcoe, raionul Cimişlia
Începutul întâlnirii din satul Troiţcoe, raionul Cimişlia

  Au trecut aproape nouă luni de zile de când  Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova, împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent şi cu Asociaţia VIP a Telejurnaliştilor Independenţi din ţara noastră, au lansat, la nivel naţional, Campania „STOP FALS” menită să combată informaţia falsă şi tendenţioasă apărută în presa scrisă şi cea electronică.

  În acest răstimp au avut loc mai multe şedinţe de lucru cu participarea consumatorilor de media în diferite localităţi ale Moldovei.

  Şi iată că, recent, campania în cauză a poposit şi în sudul ţării, mai precis, în satul Troiţcoe din raionul Cimişlia.

 Exemple concludente din presa străină

  În debutul întâlnirii, Petru Macovei, directorul executiv al API, a specificat că scopul campaniei „STOP FALS” constă în diminuarea efectelor şi a impactului informaţiei propagandistice şi manipulării care distorsionează realitatea, difuzate de diferite căi de comunicare de către instituţii mass-media şi alte structuri controlate politic, şi în dezvoltarea capacităţilor cetăţenilor noştri de analiză critică a informaţiei recepţionate.

  Pentru a demonstra faptul că propaganda este nocivă, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente a adus drept exemplu câteva studii de caz culese din presa internaţională. Unul dintre acestea a fost consacrat minciunii despre intenţia găgăuzilor din Ucraina de a crea o autonomie teritorială în cadrul regiunii Odesa. Au fost aduse un şir de argumente care au combătut acest fals, inclusiv aspecte de la conferinţa de presă a Uniunii găgăuzilor din această ţară, unde s-a negat faptul adresării către preşedintele ucrainean, Petro Poroşenco, cu o asemenea cerere.

  Petru Macovei s-a referit în mod amănunţit şi la născocita, de către un canal de televiziune din Rusia, răstignire a unui copil în oraşul Slaviansk din Ucraina, demonstrând că o asemenea întâmplare, pur şi simplu, nu a avut loc.

  Oratorul a venit cu o serie de pilde când mass-media suboprdonată Kremlinului distorsionează faptele referitoare la războiul „hibrid” pe care îl poartă Federaţia Rusă contra Ucrainei, folosind materiale din arhivă despre evenimente produse cu doi ani în urmă şi în cu totul altă ţară.

Manipulează şi mass-media naţională

  În continuare, în faţa celor prezenţi a vorbit Viorica Zaharia, expertă de presă, care s-a referit la alte studii de caz, de astă dată din mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.

  Un exemplu clasic în această privinţă a fost oglindirea de către mass-media de la noi a mitingului din 2 martie 2016, consacrat comemorării eroilor căzuţi în luptele de pe malurile Nistrului de acum 24 de ani. Analizând reflectarea evenimentului de către Publica TV, experta a atras atenţia asupra faptului că în reportajul difuzat nu s-a spus nimic despre strigătele de revoltă ale combatanţilor prezenţi la miting în adresa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a ţinut acolo un discurs.

  Pe de altă parte, nu a manifestat echidistanţă şi nu a tratat veridic evenimentul cu pricina nici Jurnal TV, care şi-a concentrat materialul aproape în exclusivitate pe sloganele „Ruşine!”, „Ruşine!” aruncate de mulţime în faţa speacherului Legislativului.

  Oaspeţii de la Chişinău au atras atenţia audienţei asupra faptului că pentru a înţelege mai bine procesul de informare, consumatorii de presă trebuie să ştie cui aparţine cutare sau cutare sursă media, că cunoască lucruri elementare despre aceea, spre exemplu, că o ştire trebuie să răspundă la nu mai puţin de cinci întrebări, că, la pregătirea articolelor, este necesară nu doar o sursă, ci minimum două-trei.

  „Este bine să vă familiarizaţi cu prevederile Codului deontologic al jurnalistului, a îndemnat asistenţa directorul executiv al API, să ştiţi că presa este câinele de pasă al societăţii şi ea are menirea de a fi întotdeauna în opoziţie faţă de putere”.

  Cei prezenţi s-au implicat activ în discuţie, au adresat mai multe întrebări, şi-au expus opiniile, uneori contradictorii, vis-a-vis de problemele abordate.

  Primara satului Troiţcoe din raionul Cimişlia, Tatiana Dumanova, a mulţumit Asociaţiei Presei Independente pentru organizarea unei asemenea întâlniri interesante şi pline de folos pentru localinici, invitând ziariştii să mai vină la ei în ospeţie.      

Ion CIUMEICĂ