Ne vedem la bibliotecă – la Cahul

  Biblioteca deja nu mai este un spațiu rece, cu rafturi pline de cărți prăfuite și mobilier învechit. Astăzi, biblioteca este altfel, este mai vie, mai colorată, mai atractivă prin serviciile pe care le oferă. Acest fapt o demonstrează echipa bibliotecii care a reușit să atragă mijloace financiare suplimentare în scopul renovării Centrului de Excelență prin implementarea proiectelor lansate de Novateca. În acest sens, echipa bibliotecii a implementat un serviciu nou inovator, în care a obținut grantul la concursul lansat de NOVATECA – „Serviciu Inovator de Bibliotecă”.

ne-vedem-la
Tineri care vor promova novațiile campaniei „Ne vedem la Bibliotecă”.

  La finele săptămânii trecute, Biblioteca publică raională „Andrei Ciurunga” din Cahul a dat start campaniei „Ne vedem la bibliotecă”. Obiectivul campaniei este de a informa publicul despre noile oportunități și serviciile inovative oferite de bibliotecile publice modernizate din Moldova.

  În cadrul ședinței metodice de lansare a campaniei, 35 de bibliotecari din raionul Cahul, plini de entuziasm și creativitate, au discutat despre fortificarea relațiilor bibliotecilor cu autoritățile publice locale, eficientizarea proceselor de promovare a bibliotecilor raionului prin intermediul rețelelor de socializare și altele. Totodată, în marea familie a bibliotecarilor din raionul Cahul au mai fost primiți cu brațele deschise câțiva tineri care au hotărât să îmbrățișeze această profesie.

  Tot atunci au fost prezentate și câteva istorii de succes din aceste domeniu. Una dintre ele a fost a Bibliotecii publice Crihana Veche. Maria Cudlenco, șefa bibliotecii din această comună, a menționat că, la finele lunii trecute, în incinta Bibliotecii publice Crihana Veche, a avut loc activitatea de follow-up pentru bibliotecarii din raioanele Cahul, Leova și Cantemir, care au participat în luna septembrie la sesiuni de instruire în cadrul proiectului Replicarea serviciului „Digitalizarea istoriei locale”, cu suportul IREX/Programul Novateca.

  În comunicările lor, bibliotecarii au prezentat planul de implementare a noului serviciu, problemele cu care se confruntă și realizările înregistrate. Taisia Foiu, managerul Departamentului „Memoria Chișinăului”, le-a adus la cunoștință celor de față practicile de succes în domeniul promovării și valorificării patrimoniului local ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Lumină, mai multă lumină și servicii moderne

  La sfârșitul activității, Maria Gonța, coordonatorul Programului Novateca, a adresat bibliotecarilor îndemnul de a dezvolta serviciul „Digitalizarea istoriei locale” și în localitățile lor. În același timp, biblioteca Crihana Veche a obținut, împreună cu alte patru biblioteci publice din țară, premiul „Bibliotecarilor Zâmbitori”, anunțat la 7 octombrie, de Ziua Internațională a Zâmbetului.

  Astăzi, un număr tot mai mare de vizitatori ai bibliotecii manifestă interes față de conținutul și resursele online. În acest context, pentru a ține pasul cu cerințele comunității, bibliotecile publice se orientează tot mai mult spre tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă. Acum, utilizatorii bibliotecii pot beneficia de acces gratuit la internet, servicii electronice, instruiri în IT, în sănătate, agricultură și limbi străine, activități educative pentru copii și adolescenți, precum și alte inițiative comunitare.

  Programul Novateca este un program cu durata de cinci ani, implementat de organizația IREX/ Moldova, cu sprijinul Fundației „Bill și Melinda Gates”, al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Ministerul Culturii. Acesta are scopul de a transforma peste 1000 de biblioteci publice din Republica Moldova în centre comunitare vibrante și pline de viață, unde cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii de bibliotecă proprii necesităților locale, sub îndrumarea bibliotecarilor bine instruiți și a altor parteneri comunitari.

  Programul dotează bibliotecile publice cu tehnologii informaționale performante și instruiește bibliotecarii în utilizarea calculatoarelor și dezvoltarea abilităților de lider. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiți și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă, în pas cu necesitățile moderne de informare. Începând cu luna iunie 2016, fiecare a doua bibliotecă publică din Moldova a beneficiat de echipament modern și instruiri pentru bibliotecari. În total, peste 800 de biblioteci publice din Moldova au fost dotate cu peste 2700 de calculatoare și tablete, în valoare totală de trei milioane de dolari SUA.