Imagine simbol, sursa: Creativa Studio/Facebook, Cimișlia,

Orașul Cimișlia și Cahul, cele mai transparente orașe din Republica Moldova

  Autoritățile publice locale din orașul Cimișlia sunt cele mai transparente din Republica Moldova, acesta este rezultatul studiului realizat de către experții IDIS „Viitorul”, care au analizat gradul de transparență a zeci de localități din R. Moldova.  

Imagine simbol, sursa: Creativa Studio/Facebook
Imagine simbol, sursa: Creativa Studio/Facebook

  În cadrul unei conferințe de presă, Viorel Pârvan, expert al IDIS „Viitorul”, a prezentat rezultatele studiului privind transparența autorităților publice locale, după ce au fost analizate paginile web ale primăriilor în baza mai multor criterii, precum:
– Accesul cetățenilor la informație.
– Participarea acestora la procesul decizional.
– Achizițiile publice.
– Administrarea proprietății publice.
– Bugetarea și multe alte criterii.

  Studiul arată că cea mai transparentă localitate din Republica Moldova este Cimișlia, urmată de Chișinău, Cahul, Fălești, Ungheni, Soroca, Bălți, Orhei, Călărași și Drochia.

La capitolul „Cele mai Ne-Transparente” localități se află primăriile din Băcioi, Baurci, Cărpineni, Congaz, Otaci și Sângerei.

  Potrivit  lui Pârvan, șapte localități nu au pagini web, iar  57,8% din  autoritățile cu pagini web, oferă acces parțial la informație. De asemenea, 42,4% din localități nu au rubrici dedicate transparenței decizionale.

  Majoritatea administrațiilor publice locale din Republica Moldova nu-și consultă locuitorii atunci când se iau decizii, iar drept rezultat, participarea cetățenilor în procesul decizional este minim iar la capitolul „Gestionarea treburilor Locale” predomină conflictul de interese.

  De asemenea, doar 35,6% din localități anunță despre desfășurarea ședințelor publice și numai cinci localități au utilizat, în 2015, pagina web pentru a consulta cetățenii cu privire la luarea unor anumite decizii.

  Niciuna din autoritățile publice din R. Moldova nu dispune pe pagina web de o arhivă a achizițiilor publice efectuate în ultimii doi ani, numai autoritățile de la Călărași au publicat toate contractele de achiziție din anul 2015.

Studiul IDIS „Viitorul” mai arată că 31,9% din localități nu publică deciziile adoptate, iar 37% o fac selectiv.

  Ion Butmalai, expert al „IDIS „Viitorul”, a declarat că transparența este extrem de importantă pentru a reduce corupția și a crește eficiența și responsabilitatea autorităților. Acesta s-a referit la datele Open Government Index, care plasează țara noastră pe locul 46 din 102 țări ale lumii, la capitolul deschiderii guvernamentale.

  Pentru a simplifica accesul cetățenilor la informație, IDIS „Viitorul” a lansat, cu sprijinul Ineko, Slovac Aid și USAID, pagina transparency.viitorul.org care conține o hartă interactivă cu date din 50 cele mai mari localități din R. Moldova.

 Reamintim, că redacția ziarului Gazeta de Sud a efectuat un studiu asemănător, la începutul acestui an, unde au fost comparate paginile web ale autorităților locale din sudul țării, unde, autoritățile din orașul Cimișlia și Cahul au fost printre cele mai prietenoase autorități ale societății civile.

Daniel Aramă