Tinerii din Cahul, dornici să creeze o societate mai bună

  Recent, A.O. „Perspectiva” a organizat un panel de discuții cu tematica „Forme de implicare a tinerilor la nivel local”, activitate realizată în cadrul proiectului „Increasing Civic Learning Opportunities for Youth Through Dialogue and Sharing of Best Practice in the United States and Moldova”.

tineriidincahul

   La acest panel de discuții au fost invitați grupuri de tineri activi, care și-au împărtășit experiența și succesele obținute prin scrierea de proiecte, formarea de comitete, consilii și sindicate la nivel local. Printre instituțiile care îi reprezintă pe acești tineri se numără: Consiliul Local al Tinerilor din satul Giurgiulești; Comitetul Sindical  Studențesc, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu”; Youth Voice Cahul, AO „Perspectiva”; Consiliul Tinerilor, Colegiul „Iulia Hasdeu”; Grupul de Tineri Autoreprezentanți Cahul, AO „Azi”; AIESEC Cahul;

  „Activitatea noastră vine să evidenţieze cât de importantă este participarea. Totuşi, la ce ne ajută şi care sunt efectele implicării la nivel de comunitate şi cum toate aceste forme de participare şi modalităţi de a ne organiza le putem utiliza pentru a ne asigura dreptul la exprimare, de a ne implica în rezolvarea anumitor probleme sau pur şi simplu să fim utili pentru comunitatea din care venim”, a menţionat Victoria Ivancioglo, preşedinte A.O. „Perspectiva”.

  Nicolae Dandiş, primarul oraşului Cahul, a salutat iniţiativa tinerilor de a se implica în viaţa comunităţii şi de a lucra pentru a o îmbunătăţi: „Mă bucur că de fiecare dată la activităţile importante, care sunt nu doar în domeniul tineretului, Ambasada Statelor Unite ale Americii susţine proiectele care au fost depuse de către tinerii sau asociaţiile din Cahul. Colaborarea cu voluntarii Corpului Păcii, de asemenea, este foarte importantă, de aceea eu cred sincer că dacă mai mulţi diplomați vor face aceeaşi muncă precum face Ambasada SUA în Moldova, vom putea realiza mai multe proiecte.
  Dincolo de partenerii externi, care sunt foarte importanţi, cel mai important este faptul că tinerii se implică activ în rezolvarea anumitor probleme ale comunităţii. Toată lumea ştie că avem nevoie de cetăţeni responsabili, este mai greu ca aceşti tineri, prin exemplul lor, să îi motiveze pe ceilalţi. Vreau să mulţumesc Asociaţiei „Perspectiva”, pentru că a venit cu nişte activităţi concrete, care mi le plănuisem şi eu înainte de a deveni primar”, a spus Nicolae Dandiş.

  A fost prezent la eveniment şi Gavin Piercy, reprezentant Cultural Affairs Officer în cadrul Ambasadei SUA în Moldova. „Mulţumesc A.O. “Perspectiva” pentru implementarea acestui proiect şi pentru tot ce fac ei la Cahul şi credem că participarea tinerilor este un element-cheie într-o societate democratică şi credem că dându-le posibilitate tinerilor să aibă acces la anumite instrumente, această colaborare între cetăţenii activi şi APL devine una frumoasă şi constructivă. Oficialul american a mai precizat că Ambasada SUA în Republica Moldova este şi va fi alături de tinerii cu spirit civic.

  Ulterior, tinerii prezenţi au fost informaţi despre experienţa de participare a tinerilor din Chicago printr-o prezentare oferită de Jessica Marshall, manager al Departamentului de educaţie civică la Chicago Public Schools.

  Evenimentul a reuşit să ofere spaţiu pentru a face schimb de experienţă între tinerii prezenţi şi, în mod special, de a învăţa din experienţa Statelor Unite privind participarea civică a tinerilor şi copiilor.