Suv-ul Range Rover în codri. sursa: piataauto.md

Moldova Suv Maraton și frumusețile necunoscute din sudul țării

  Un maraton mai neobișnuit s-a desfășurat în această săptămână în sudul țării. Timp de câteva zile, 12 aventurieri au vizitat cele mai frumoase locuri din regiune, au avut parte de mai multe peripeții și situații în care și-au demonstrat măiestria de conduce în condiții offroad. Această competiție-maraton, a fost inițiată cu scopul de a descoperi locurile frumoase de pe meleagurile sudice ale țării noastre, dar și pentru a pune la încercare cele 5 SUV-uri cu care participanții au pornit la drum.

   În prima zi a competiției, natura i-a pus la încercare pe automobiliști, care aveau de parcurs mai mulți kilometri prin codri în condiții dure de offroad tomnatic al Moldovei.
  Ploaia care a început dis-de-dimineață, a creat niște condiții cu adevărat dificile pentru automobile.

  În cadrul maratonului, participanții au vizitat poligonul de tir din apropierea satului Negrești, pentru a vedea care echipaj este mai bine antrenat în ale tragerii din armă.  Astfel, prima etapă a competiției a fost câștigată de echipajul cu numărul 5, care a acumulat 150 de puncte.

Competiția de tragere la TIR. sursa: piataauto.md
                             Competiția de tragere la TIR. sursa: piataauto.md

  Porniți pe un drum mai puțin circulat din codri, aceștia au întâlnit primele dificultăți, o pantă în care mașinile au început a derapa pe lateral datorită noroiului lipicios și vâscos.

  Cele 5 SUV-uri: Range Rover Evoque, Porsche Macan, Jaguar F-PACE, BMW X4 și Mercedes-Benz GLE au întâlnit primul obstacol serios din traseul de peste 1500 de kilometri.

  Primul SUV care a răspuns provocării a fost Land Rover Range Rover Evoque, urmat de Porsche Macan.

  „Am simţit alunecare, corectam direcţia pe cât posibil şi-i atenţionam pe camarazi să fie prudenţi ca aceste derapaje să nu-i arunce în vreun mal de pe lateral. Roţile s-au umplut destul de repede de noroi, aşa că aderenţa a scăzut. Urma o coborâre şi mai dată naibii, cu un şanţ destul de mare pe lateral, iar aici a trebuit să acţionăm după principiul „decât să ne arunce violent gravitaţia în el în derapaj, mai bine să mergem cu o roată prin el”.  Porsche-ul apucase să intre şi el pe acest ultim segment, iar ceilalţi au fost sfătuiţi să aştepte. La un moment dat, în faţa mea am văzut că, peste vreo 10 metri, şanţul din dreapta devine prea abrupt, şi dacă voi continua aşa, voi pune maşina pe burtă” – povestește Ilie Toma, participant la maraton și conducător al SUV-ului Range Rover Evoque. 

 

Suv-ul Range Rover în codri. sursa: piataauto.md
                              Suv-ul Range Rover în codri. sursa: piataauto.md

    Admirând peisajele frumoase ale Lăpușnei, participanții au înaintat spre sud, dansând o horă alături de cetățenii satului Sărata Galbenă.

 Cea de-a doua zi a aventurii i-a găsit în drum spre Lacul Beleu și rezervația ce-l înconjoară – „Prutul de Jos”.

  „Drumul de acces de la traseul principal spre lacul Beleu e unul cu pietros şi foarte denivelat, fiind cam dificil pentru un sedan sau un hatchback mai inadaptat pentru asemenea peisaje. Dar, aţi putea parca maşina chiar pe traseu şi aţi putea merge şi pe jos la lac, întrucât veţi avea de parcurs o distanţă de doar aproximativ 1-2 kilometri” menționează Ilie Toma.

Lacul Beleu. sursa: piataauto.md
Lacul Beleu. sursa: piataauto.md

  În pofida drumului accidentat și a pietrelor imense, mașinile au făcut față provocării și i-au adus pe aventurieri până pe malul lacului Beleu, care este cel mai mare lac natural din Moldova. Acesta are o suprafaţă ce variază până la 10 km pătraţi, fiind un habitat natural pentru 192 de specii de păsări!

  Aproximativ 67% din toate speciile de păsări ce pot fi văzute în Moldova se găsesc aici. De asemenea, pot fi întâlnite 40 de specii de mamifere, 7 specii de reptile, 9 specii de amfibii, iar în apele lacului coabitează 30 de specii de peşti!

  Odată reveniţi la traseu, participanții s-au îndreptat spre Giurgiuleşti pentru a face plinul, iar ulterior s-au îndreptat spre Vulcănești.

  Întâlnire cu un biciclist olandez

  În drum spre Vulcănești, participanții maratonului l-au întâlnit pe Selcuk, un curajos olandez călător, care a venit tocmai din Olanda pe bicicletă și abia intrase în țara noastră.

  După o scurtă discuție cu oaspetele olandez, aceștia au aflat că acesta va traversa țara noastră de la sud la nord, urmând calea spre Minsk, Belarus. Ulterior, acesta va zbura în Vietnam, pentru a-și continua călătoria.  

Ciclistul Olandez Selcuk (jos) și echipa SUV Maraton. sursa: piataauto.md
Ciclistul Olandez Selcuk (jos) și echipa SUV Maraton. sursa: piataauto.md

„Ce ţară minunată, ce oameni minunaţi, am doar 30 de minute de când am intrat în Moldova şi deja am norocul să întâlnesc asemenea oameni. Prieteni, gestul vostru e cea mai bună publicitate pentru ţara voastră, o asemenea ospitalitate n-am întâlnit-o nicăieri”- a spus Selcuk, ciclistul olandez.

 Continuând călătoria, participanților li s-au deschis niște peisaje rupte din povești, cu dealuri și văi lungi, îmbrăcate în straie galbene.

  Doar câte un camion întâlnit arareori, care-şi vede de drum spre Giurgiuleşti, le aduce aminte despre civilizație.

   În apropiere de Vulcănești, un drum cu niște valuri uriașe de asfalt mototolit îi pune la grea încercare pe conducătorii SUV-urilor, din cauza valurilor de asfalt prea înalte.
   A urmat Congaz, Comrat, iar mai apoi un alt traseu superb de frumos i-a adus la Cimișla.  Întâlniți cu multă ospitatlitate, aceștia au avut ocazia să guste bucate gustoase şi să discute cu un preot din localitate, care este foarte pasionat de vehicule motorizate.

  Îndreptându-se încet spre est, spre Căușeni, participanții au avut parte de un drum destul de văluros și anevoios până în satul Mihailovca. De aici și până la Zaim și Căușeni, au avut parte de un drum renovat și plin de viraje.

   Urmând calea spre Ștefan-Vodă, participanții au vizitat și satul Copceac, un sat destul de izolat, cu drumuri de acces foarte provocatoare. Aproape de hotarul cu Ucraina,  acesta pare a fi un sat dintr-un colţ al Moldovei, conservat şi în acelaşi timp izolat din cauza infrastructurii.  

„Cu maşini obişnuite, ne-ar fi luat vreo 40 de minute să ajungem la el de la traseu. Dar aşa am făcut-o de 2 ori mai repede, trecând iniţial spre Feşteliţa.Aici am găsit şi unelement de ospitalitate rurală, bine întreţinut, care te face să-l admiri nu ştiu cum. În Feşteliţa echipajul BMW-ului a avut şi o surpriză neaşteptată în timp ce mergea pe uliţele satului. O găină a zburat de după gard, din dreapta lor şi a ajuns drept în montantul central din dreapta, provocându-le o sperietură combinată cu hohote de râs. Maşina n-a păţit absolut nimic, dar hazul situaţiei ne-a făcut să ne oprim cu toţii pentru o doză de glume”  mai relatează Ilie Toma.

Drum cu pietriș. sursa: piataauto.md
Drum cu pietriș. sursa: piataauto.md

În pofida drumului plin cu pietriș și praf, apusul de soare i-a dat un ton epic peisajului.

 Moldova SUV Maraton a fost una dintre cele mai mari aventuri ale anului 2016, unde, un grup de entuziaști au decis să combine utilul cu plăcutul, să viziteze cele mai frumoase locuri din sudul țării și să testeze proprietățile SUV-urilor pe care le dețin.

  De-a lungul traseului străbătut de maratoniști, mașinile au făcut față provocărilor și drumurilor accidentate sau inpracticabile.

La final de tur, Ilie Toma s-a adresat cu un mesaj emoționant tuturor cetățenilor acestei țări:
   „Cât e de plăcut să comunici cu toţi aceşti oameni, care fac ca aceste locuri să fie frumoase, care mişcă ţara prin entuziasmul lor debordant, prin curaj, prin ambiţie şi intenţii frumoase, puse frumos în practică!  Iubiţi-vă ţara, dragii noştri! Nu judecaţi după stereotipuri, că totul ar fi rău sau fără perspectivă. Atunci când călătoreşti cu asemenea drumeţii prin ţară şi comunici cu toţi aceşti oameni, îţi dai seama că există o altă ţară dincolo de comentariile maliţioase sau pesimiste din pereţii reţelelor sociale, o altă ţară care vrea să se mişte înainte prin fapte şi muncă, o ţară de la care avem cu toţii ce învăţa, unii de la alţii. Gustaţi din această ţară, dragii noştri, şi vă veţi îmbiba de aroma ei! Iubiţi această ţară”!

   Daniel Aramă