Secvență de la festivalul din Sadaclia. sursa: Gazeta de Sud.

Festivalul folcloric „Ca la noi, la Sadaclia”, la a opta ediție

   Ajuns la a opta ediţie, Festivalul folcloric „Ca la noi, la Sadaclia” a adunat în această localitate din raionul Basarabeasca nouă colective de artişti amatori: cinci din partea gazdelor şi câte unul din raioanele Cimişlia, Hânceşti, Anenii Noi şi Criuleni.  

Secvență de la festivalul din Sadaclia. sursa: Gazeta de Sud.
Secvență de la festivalul din Sadaclia. sursa: Gazeta de Sud.

  Manifestarea culturală de la Sadaclia se organizează anual la începutul toamnei, cu ocazia Hramului satului, care este consemnat în ziua unei mari sărbători creştin-ortodoxe legată de naşterea Maicii Domnului (pe stil vechi) sau Sfânta Maria cea mică, precum i se mai spune în popor.

Vasile Suman, un lăutar de viţă aleasă

  Potrivit lui Vasile Baciu, primarul comunităţii respective, prin lansarea acestui festival de creaţie artistică populară s-a urmărit scopul înveşnicirii memoriei lui Vasile Suman, un talent deosebit şi un interpret de excepţie la diferite instrumente muzicale.

  Acest lăutar de viţă aleasă, a cărui imagine înfrumuseţează, la fiecare ediţie a Festivalului Folcloric „Ca la noi, la Sadaclia”, fundalul scenei Casei de cultură din localitatea unde  se desfăşoară concertele, s-a născut în anul 1917 şi de mic copil a îndrăgit muzica, fiind un instrumentist de certă valoare. Iubea în mod special cavalul, graţie căruia a cucerit numeroase distincţii la diferite concursuri naţionale, a cules aplauzele îndelungate ale publicului şi de peste hotarele ţării.

  Din păcate, a plecat prea devreme pe alte tărâmuri, în anul 1984, dar numele lui Vasile Suman nu este dat uitării. În afară de manifestarea culturală consacrată memoriei artistului, pe lângă Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din localitate funcţionează Ansamblul de fluieraşi cu denumirea semnificativă „Sumăneii”.

Costume naţionale din sudul şi centrul ţării

  În debutul festivalului, prin centrul satului a fost organizată o paradă a portului popular, sadaclieinii şi oaspeţii acestora având posibilitatea să admire costume naţionale din două zone ale Republicii Moldova – din sudul şi din centrul ţării.

  Caravana artistică avea în faţă Fanfara de la Casa de creaţie a copiilor din oraşul Anenii Noi în frunte cu dirijorul Tudor Ciubotăreanu. Originar din satul Abaclia, raionul Basarabeasca, acesta din urmă a acceptat cu plăcere invitaţia gazdelor, colectivul condus de el demonstrând o măiestrie de invidiat.

  Rând pe rând au defilat în faţa spectatorilor Ansamblul de fluieraşi de la Casa de cultură din oraşul Cimişlia, formaţiile de instrumente aerofone din satul Corjova, raionul Criuleni, şi din localitatea Căpriana, raionul Hânceşti, Ansamblul de fluieraşi „Sumăneii”, grupele de dansatori de la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” şi de la Casa de cultură, Formaţia vocală de bărbaţi „Speranţa” şi Ansamblul vocal „Tărăncuţele”, ultimele cinci colective de artişti amatori, adulți şi copii, fiind de la Sadaclia.

  Toţi  participanţii la parada portului popular au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, cu urări de bune venit de către conducătorul autorităţii publice locale, Vasile Baciu, îmbrăcat şi el în straie naţionale şi flancat de către o tânără şi un tânăr în veşminte de acelaşi fel.

Spectacol muzical de câteva ore

  Timp de câteva minute, asistenţa a avut posibilitatea să viziteze numeroasele şi interesantele relicve ale muzeului satului, care este amplasat în două spaţii mari de la parterul Casei de cultură, dar şi creaţiile meşterilor populari şi ale elevilor din cadrul expoziţiilor personale vernisate în lăcaşul respectiv.

  Festivalul folcloric propriu zis a fost de lungă durată,el prelungindu-se pe parcursul câtorva ore. Pentru a demonstra că tradiţiile lăutarului Vasile Suman sunt continuate cu destoinicie, spectacolul muzical a început cu evoluarea nepoţilor acestuia, care  şi-au scos în evidenţă talentele, interpretând câteva numere artistice şi fiind înalt apreciaţi de public.

  Apoi au evoluat membrii tuturor celor nouă colective artistice prezente la Sadaclia, pentru ca cireaşa pe tortă să fie pusă de către cunoscutul interpret de muzică populară Nicolae Paliţ, artist emerit al Republicii Moldova.

                                                                                     Ion CIUMEICĂ