imagine simbol, sursa: minunemica.eu

Libertatea ca drept universal

   Pentru a dovedi metafizic libertatea, e suficient, fără a ne împiedica de marile teorii filozofice, să spunem că este o posibilitate a voinței, deoarece posibilul și realul sunt identice din perspectiva metafizică. Putem defini exact libertatea ca absență a constrângerii ființei raționale. Se poate adăuga că libertatea este nu doar o posibilitate trivială a voinței, în sensul cel mai universal, ci și o posibilitate empirică a voinței de a se manifesta prin intermediul ființelor raționale, căci libertatea însăși este o proprietate a tuturor ființelor raționale, lege prescrisă de moralitatea metafizicii.

imagine simbol, sursa: minunemica.eu
imagine simbol, sursa: minunemica.eu

    Libertatea aparține, în general și în mod necesar, activității tuturor ființelor cu rațiune dotate cu voință, căci doar voința este cheia spre dobândirea libertății totale iminente, ceea ce înseamnă că sunt valabile pentru ea toate legile indestructibil legate de conceptul metafizic de libertate.
   Deținători ai libertății totale sunt ființele ce dețin rațiune, care se consideră, ea însăși, autoare a principiilor sale. Prin urmare, rațiunea practică este, ea însăși, liberă, ce înseamnă că voința ce aparține ființelor raționale este originea intrasigentă a ideii de libertate.

Tăbăcaru Dumitrița, clasa a XII-a „B”,
I.P. L.T .„M. Eminescu”, or. Cimișlia