Cimişlieni la „Serbările toamnei” de la Câmpina, Prahova

  Timp de două zile, sâmbăta şi duminica trecută, în municipiul Câmpina din judeţul Prahova, România, s-a desfăşurat o nouă ediţie a „Serbărilor toamnei”.

campina

  Manifestarea este una tradiţională şi organizatorii acesteia – Primăria, Consiliul Local şi Casa Tineretului Câmpina – au avut grijă să includă în program diverse acţiuni care să satisfacă toate gusturile, indiferent de vârstă.

Startul a fost dat de paradă

  Festivităţile au început la ora 11.00, în faţa hotelului „Muntenia”, loc din care a fost programată să pornească o paradă la care au participat persoane oficiale, invitaţi, reprezentanţi ai localităţilor înfrăţite, inclusiv o delegaţie din oraşul Cimişlia, Republica Moldova.

  Organizatorii au ţinut în mod special ca, pe muzică de fanfară, să defileze şi maşini de epocă, reprezentanţi ai Asociaţiei „Tradiţia Militară”, dar şi pictori îmbrăcaţi în costume de la începutul secolului XX.

  După paradă, pe o scenă special amenajată, au susţinut alocuţiuni primarul urbei, Horia-Laurenţiu Tiseanu, deputaţi şi senatori români, alţi invitaţi, printre care s-a numărat şi Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia. Acesta din urmă a mulţumit câmpinenilor pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării relaţiilor de colaborare între cele două localităţi din stânga şi din dreapta Prutului, exprimându-şi speranţa că revenirea Basarabiei la Patria-mamă, România, nu este atât de departe.

  Ca şi în alţi ani, a urmat premierea elevilor cu rezultate deosebite obţinute la olimpiadele şcolare naţionale, precum şi a sportivilor care s-au evidenţiat la competiţiile din România şi pe arenele internaţionale.

  De la orele prânzului şi până seara, respectiv, ora 18.00, numeroasa audienţă compusă din peste 10 mii de oameni s-a delectat cu mai multe momente spirituale susţinute de colective artistice din municipiu şi din afara acestuia.

  De asemenea, tot sâmbătă, conform programului, la Casa de cultură, în amiaza zilei, a fost organizată expoziţia retrospectivă de pictură şi sculptură a artiştilor plastici din localitate, dar şi simpozionul cu tema „Pictura câmpineană de la Nicolae Grigorescu până în prezent”.

  Iar înaintea acestor manifestări au mai avut loc demonstraţii de instrucţie de front, susţinute de reprezentanţi ai Asociaţiei „Tradiţia Militară”.

  Odată cu lăsarea serii, după ora 19.00, prima zi a manifestărilor „Serbările toamnei” s-a încheiat cu spectacole muzicale în interpretarea Adrianei Deaconu, Vetei Biriş, a lui Ruby, Keo &Skizzo Skillz & Misty.

Premiera de la Casa Căsătoriilor

  A doua zi a manifestărilor a inclus, pe lângă o serie de diferite acţiuni culturale, şi o premieră. Este vorba despre deschiderea oficială, la Casa Căsătoriilor, cu începere de la ora 11.00, a expoziţiei cu schiţe ale lui Nicolae Grigorescu, care au fost vernisate în premieră într-un spaţiu special amenajat.

  Spectacolele artistice au fost destul de multe şi duminică, pe scenă evoluând, între orele 11.00–17.00, artişti amatori din Câmpina şi din alte localităţi ale judeţului Prahova, iar după ora 19.00, interpreţi cunoscuţi din lumea muzicii uşoare şi populare, respectiv, Georgiana Crăciun, Elisabeta Turcu, Alina Eremia, Ştefan Bănică jr., la final fiind programat un show de lasere.

  Se cere menţionat, de asemenea, faptul că, la momentul de deschidere a „Serbărilor toamnei”, un grup mare de pictori de pe tot cuprinsul României a fost prezent pe artera principală a municipiului, iar după aceea, artiştii plastici s-au instalat într-un cort, special amenajat, în zona cunoscută de câmpineni, „La ceas”, spaţiu unde au lucrat timp de două zile, astfel încât, la finalul festivalului, lucrările realizate de aceştia au fost donate gazdelor.

Noi acţiuni de cooperare

  Solicitat de „Gazeta de Sud”, primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a informat că, pe parcursul aflării la Câmpina, au continuat discuţiile legate de dorinţa fraţilor din România de a deveni ctitori ai Bisericii ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţe”, aflată în curs de construcţie şi consacrată memoriei eroilor căzuţi în războiul pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova din perioada anilor 1991-1992.

  S-a vorbit, de asemenea, despre realizarea promisiunii primarului de Câmpina, Horia-Laurenţiu Tiseanu, de a amenaja un teren de joacă pentru copii la una dintre instituţiile preşcolare din oraşul Cimişlia.

  Potrivit lui Gheorghe Răileanu, delegaţia de la Cimişlia a vizitat şi alte locuri pitoreşti din judeţul Prahova, cum ar fi Castelul Bellu, Salina subterană de la Slănic etc.